Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Ingen Gripen-symbol för Saabs nya ägare

augusti 16th, 2012 | Posted by admin in Bilrelaterat

Scania stoppar Saabs nye ägare Nevs från att använda sig av den klassiska Gripen-symbolen i sitt varumärke. 

– Vi anser det inte vara förhandlingsbart. Vi måste värna våra intressen, och det är väldigt stora värden som har byggts upp med Gripen, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania till SvD Näringsliv.

Redan när elbilskonsortiet Nevs i mitten av juni offentliggjordes som köpare av Saabs konkursbo blev det uppenbart att rättigheterna till namnet Saab eller Gripen-symbolen inte ingick i affären. Men enligt Nevs pågick förhandlingar mellan parterna.

– När det gäller varumärkesfrågorna kan vi inte säga mer än att det pågår en process, och att Saab och Scania har varit mycket tillmötesgående hittills, sade Karl-Erling Trogen, styrelseordförande i Nevs, till SvD Näringsliv i samband med att affären offentliggjordes.

Men nu verkar det alltså som att förhandlingarna med i alla fall Scania har strandat. Och enligt Saabs tidigare systerbolag var det inget svårt beslut att fatta.

– Nej det var det inte. Vi kan inte riskera att en japansk eller kinesisk ägare kan dyka upp med en Scanialik lastbil med en Gripen-symbol i fronten. Vi måste värna våra intressen, säger Hans-Åke Danielsson.

– Tycker ni inte att Nevs är tillräckligt seriösa?

– Vi måste som sagt värna våra intressen, och det är oklart vad som händer med varumärket om det hamnar i kinesiska händer.

Från Nevs sida är man än mer restriktiv i sina kommentarer kring varumärkestvisten i dag än vad man var tidigare i sommar.

– Vi kommenterar inte vad andra säger i den här frågan. Vi kommenterar inte varumärkesfrågan förrän den är klar. Vi kommer att ha något att säga när allt är klart. Det är det inte i dag, säger Mikael Östlund, presskontakt på Nevs.

Ska man tolka det som att det fortfarande pågår diskussioner med Scania, trots deras uttalande?

– Som sagt, vi kommenterar inte varumärkesfrågan förrän den saken är färdig.

Av allt att döma är ändå den ena varumärkestvisten förlorad för Nevs. Nu återstår att se om de första elbilarna som ska rulla ut ur fabriken i Trollhättan redan 2013-2014 ens får heta Saab.

Rättigheterna till själva namnet råder dock inte Scania över utan där är det försvarskoncernen Saab som bestämmer.

Saab har tidigare meddelat att man vill avsluta förhandlingarna om varumärkesnamnet så snart som möjligt – men åt vilket håll det lutar har man inte velat uttala sig om.

– Vi kommenterar inte vad som sägs i samtalen, sade Erik Magni, presschef på AB Saab, till SvD Näringsliv tidigare i sommar.

Affären i sig lär dock inte vara i fara, trots varumärkestvisten, om man får tro elbilskonsortiet. Nevs har upprepade gånger sagt att rättigheterna till namnet – eller Gripen-symbolen – aldrig varit avgörande för köpet.

Saab Gripen

Läs vidare på SvD

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

One ResponseLeave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.