Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Spyker stämmer GM

augusti 7th, 2012 | Posted by admin in Bilrelaterat

Saabs tidigare ägare Spyker stämmer General Motors på drygt 20 miljarder kronor. Spyker anser att GM bär ansvar för att Saab gick i konkurs.

 

Presskonferens med Victor Muller

Hör Spykers VD Viktor Mullers presskonferens om stämningsansökan mot General Motors.

Spyker menar att GM bidrog till Saabkonkursen genom att stoppa den planerade försäljningen av Saab till kinesiska Youngman för att undvika konkurrens på den kinesiska marknaden, enligt ett pressmeddelande från Spyker.

Spykers vd Victor Muller skriver bland annat att man har arbetat med att få till en stämning ända sedan Spyker tvingades att sätta Saab Automobile i konkurs i december förra året. Målet är att kompensera Spyker och Saab för de stora skador som drabbade bolagen på grund av GM:s agerande.

– Vi led enorma förluster av GM:s handlingar och vi tolererar inte det och vill att de ska kompensera skadan, säger Victor Muller till P4 Väst.

”Vi är skyldiga våra aktieägare och oss själva att rättvisa skipas. Vi kommer att genomföra den här stämningen med samma ihärdighet och uthållighet som vi hade när vi oförtrutet arbetade för att rädda Saab Automobile”, skriver han i ett pressmeddelande.

General Motors hade en nyckelroll i de olika räddningsplanerna för Saab som togs fram under hösten i fjol eftersom bolaget ägde rättigheterna till Saabs bilmodeller. Vid flera tillfällen sade GM nej till att överlåta licenserna – först i början av november när det var aktuellt att Saab skulle bli helt kinesiskt, men sedan även till andra lösningar med kinesiska partners inblandade.

Ett uttalande kom den 17 december, två dagar innan Vänersborgs tingsrätt skulle avgöra om Saabs rekonstruktion skulle få fortsätta. Youngman ville då inte bidra med pengar som behövdes för att betala de anställdas löner och konkursansökan var ett faktum.

Eftersom Saab Automobile gått i konkurs ska Spyker stå för kostnaderna för den juridiska processen.

På en presskonferens vid 15-tiden idag sa Victor Muller att det är Spyker som kommer att driva målet och få 90 procent av skadeståndet om målet vinner framgång. Bakom målet, som kan komma att kosta ett par miljoner dollar eller motsvarande drygt 13 miljoner kronor enligt Muller, står en okänd finansiär.

 

Källa: Sverigesradio

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

One Response

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.