Vanliga problem

Bilen dör plötsligt och startar inte på ett tag

Symptom

 • Bilen dör oväntat och startar inte förrän den har hunnit svalna (10 minuter eller mer) och/eller går oroligt.

Möjligt fel

Vevaxelgivare. Om den aldrig har bytts och bilen har gått över 15 000 mil så är det troligt att den kommer att behöva bytas snart. Om inte annat så kan man göra det i förebyggande syfte. Delen kostar i Sverige ca 500 kr. En guide för att byta finns här: Byte vevaxelgivare.

 

Permalink.

Bilen ryker vitt vid tomgång / under körning

Symptom

 • Bilen ryker vitt vid tomgång och / eller under körning

Möjligt fel

Turboaggregat eller topplockspackning.

Topplockspackning: För att utesluta topplockspackning, kontrollera oljan genom att titta på oljelocket och stickan – vit sörja indikerar på vatten i oljan och är oftast följden av en trasig topplockspackning. Lite vit sörja kan dock vara kondens. Man kan även kontrollera i kylarvattnets expansionskärl (OBS! Kan vara het om bilen har varit igång) – lukta om det doftar avgaser och titta i vätskan när bilen är igång om det bubblar. Om det inte finns någon vit sörja i oljan, kylarvattnet är OK och turbon likaså, så är det bästa att göra ett kompressionstest på bilen. En trasig topplockspackning behöver inte nödvändigtvis betyda vatten i oljan. Biltema säljer billiga kit där siffrorna inte är precisa, men där man åtminstone får en humm om det finns ett läckage eller ej.

Turbo: Lossa på insugsröret till turbo (till vänster om turbon framifrån) och känn på propellern till turbon. Om den glappar axiellt – d.v.s. in och ut – så är turbon förmodligen dålig.

Permalink.

Knackande / rasslande ljud från motorn

Symptom

 • Knackande och/eller rasslande ljud från motorn

Möjligt fel

Om bilen har gått över 15 000 mil utan att kamkedjan har bytts så är det mycket troligt att det är dags för ett byte. Det finns inga fasta intervall för byte av kedja – man byter när kedjesträckaren har gått ut 15mm eller mer.

Permalink.

Vinande ljud från motorn

Symptom

 • Vinande ljud från motorn

Möjligt fel

Permalink.

ACC dör plötsligt

Symptom

 • ACC:n dör och visar endast siffror på ena/båda sidorna

Möjligt fel

Korrupt programvara i ACC. Går att flasha om på vissa verkstäder. På vår sida om ACC-felkoder kan du enkelt felsöka din ACC-enhet.

Permalink.

325 kommentarer

 1. Jag har en Saab 9-5 1.9 TDI, turbo agreggaten har lagt av.
  Och jag har försökt köpa en ny turbo till den men på Svenska Bil reserdelar har dom slut.

  Och dom vet inte när dom kommer få in.

  Man måste kunna få hjälp med reserv delar någonstans. Var köper saab reserv delar till sina bilar.

  Som kund måste jag kunna få hjälp och vända mig direkt till återförsäljar, snälla kan ni hjälpa mig.

  Mvh

  Sehmus Yesil

  • Anders Johansson

   Hej, Jag har en saab 95 aero automat årsm. 01 20000 mil.

   Helt plötsligt när jag trampar gaspedalen i botten så stryps farten?
   Har bytt tändkassett tändstift bensinpump? Ska nu kolla styrboxen?

 2. Hej Sehmus

  Kolla på gikturbo, de brukar ha bytesturbo.
  Se länk: http://www.gikturbo.se/bytesturbo/bytesturbo-latta-fordon/saab-9.5-tid-150hk.html

  /M

 3. Hej,

  Har en og9-3 aero, och sista tiden när jag startar den, kall, så kan den efter en minut eller två bara dö när man står stilla vid rött ljus bland annat. Den startar direkt igen dock.
  I samband med detta har den börjat rycka till under färd ibland, och ibland har den inte gett riktigt bra respons på gasen.
  Kan detta vara vevaxelgivaren som börjat ge upp?

  Tacksam för svar, med vänliga hälsningar:
  //Joel

  • Hej joel det kan vara vevlägesgivaren men generellt brukar bilen dö när man kommer upp i motortemperatur. men kan vara svårstartad efter en kvarts bilkörning.. annars kan det vara spjällhuset går bilen dårligt tongången dårlig, behöver gasa mer, startar ibland med gaspådrag vid start av motorn.

   För mig låter som felsökning så får du svaret.. jag bytte spjällhuset när tongången var kass jag fick gasa för bilen inte skulle dö startar inte var tvungen att hålla mig över 1000 varv så jag kunde starta bilen motorlampan lyste vid samband

   • Jag hade också problem med själlhuset. 7000 tog de för byte, men jag köpte en flaska Brakleen och rengjorde det invändigt istället. Gått som en klocka sen dess. Testa alltid detta innan ni slänger ut onödiga pengar för att verkstan inte fattar hur saker funkar.

    Bilen tror att det är fel på givaren när spjällhuset blivit skitigt invändigt eftersom spjället ”fastnar” i geggan och går trögare. Vips så går bilen i ”limp-home-läge” dvs dör på tomgång etc. Jag känner igen symptomen. Funkar det inte efter rengöring och återställning av ”limp-home-solenoiden”, då kan ni fundera på att byta.

    Med vänlig hälsning,
    Erik

   • Saab 9-5 2001 28000mil

    Motorlampa plus TCS lampa lyser och vid hög motor varv vid iläggning av neutralen

    Köpte en felkodsläsare som jag felsökning problemet fortsatte komma upp efter spjällhuset.

    Fick felkod på att avlastsventilen behöver bytas samt bytte alla slangarna runt ventilen.

    Fungerar felfritt.

 4. Hej jag har en Saab 9-5 jag va ute och körde sen funkade bra men sen på morgonen startar den inte och det har rökt vitt när man startar den första gången sen rycker det inget när man kör startar bilen om turbon är trasig

 5. Hej alla!!
  Är det nån som kan eller vet vad är det för fel på min Saab 95 combi 1999 2.0 torbo
  Min klimat har slutat ge värme på vänstra sidan men högra där allt funkar???

  • Hej
   Hade samma problem med min 9-5 – 06 att acc funkade på höger sida och inte på vänster . Och det ska finnas någon knapp på instrumentbrädan man håller in som kalibrerar accn sedan funkade accn på båda sidorna.tyvärr kommer jag inte vilken knapp man skulle hålla in.

  • kan vara plastaxlen som styr värmen plocka bort skydet som sitter övanför pedalerna så kommer du till där det blåser luft. ta bort motorn som styr luftflödet bakom där sitter en axel som kan gått sönder. finns att köpa en Styrhulsa på saab Kostar 20 – 25 kr. Det var felet på min Saab 98 a.

   • Hej. Läste detta om styrarmen i fläkten, har en saab 9,5 som har det felet visar felkod 1 08 MEN har plockat isär allt där under armen styrhylsan är hel, provade att starta bilen med motorstyrningen på plats och ser ju att allt rör sej som det ska tror jag, provar att ändra till framrutesblås och direkt förarblås maskineriet verkar funka MEN ingen värme?? vad e felet. HELP ME PLEASE.

    • På min 9-5 blåser det iskallt på förarsidan och full värme på passagerarsidan.
     Om man trycker på auto och off samtidigt. Så kan man avläsa felkoderna. Jag fick fram att det var fel på spjället. Och plockade då bort kåpan över mekanismen som styr spjället på passagerarsidan. Sedan startade jag bilen och tryckte på auto och off för att göra kalibreringen. Därefter försvann felkoderna och acc´n fungerar ett tag. Men felet återkommer efter ett tag. Så jag har upprepat proceduren 3 ggr nu. (Det tar högst 10 minuter att fixa.) Men det är ju irriterande att felet återkommer.

  • kolla om axeln på spjällmotorn är paj, den sitter snett till höger ovanför gaspedalen…

 6. Tjena har en Saab 2.3 t års 99 bytt tändkassett men den vill inte starta varvräknaren rör sej inte alls under. Startförsöket handlar det om vevaxelgivaren? Pumpen surrar på mvh Pierre tacksam för svar

  • Tjena pierre vevlägesgivaren brukar det vara fel när inte varvräknaren rör sig annars är det växellägesgivaren om det är automat.

   tips byt vevaxellägesgivaren många som har bytt givaren har blivit av med problemet…lycka till.. Rhobin saab 9-5

 7. hejsan, min SRS lampa lyser, kan ja få den att ”ge upp ” `?

  • Med ”ge upp”, menar du att du vill att den ska slockna? Lampan lyser om det är fel på SRS-systemet, och gör så tills felet är lagat och felkoden raderad. Är ingen större vits med att försöka ta ur lampan t ex, eftersom bilen inte blir godkänd vid besiktning om den inte lyser när tändningen vrids på.

 8. Tja! Har en 9-5 2,3 l 2005 där alla varningslampor har börjat att lysa när jag kommer upp i 70-90 km/tim,
  Lyser så i upp till en timme eller om jag stannar och stänger av bilen så slocknar den för att återkomma efter en kort stund.Har haft bilen hos mecken men allting funkar som det ska förutom lamporna som tänds.Nyligen så slutade den blå lampan som visar när man har helljus på att fungera, fick då en 2:a på besiktningen pga av detta.Finns det några bra ”trick” för att bli av med detta eller ska kärran in för service ?Har provat att koppla ur batteriet ett dygn o då funkade allt som det skulle i ungefär en dag för att sedan återkomma.

  • Blåa lampan indikerar att helljuset är på, vanligt fel på 9-5orna att helljusreläet glappar,ytrar sig i att vänster helljus slutar fungera och den blåa lampan ej tänds, samtidigat skall du få feltext ”framljus ur funktion” i SIS panelen när du slår på helljuset. Bakom batteriet sitter reläboxen som du får öppna,helljusreläet är oranget för det mesta. Går att öppna och löda själv om man vill men enklast är att köpa ett på skroten. Nytt kostar över tusenlappen hos saab.

 9. Hej.. Har fått problem med min Saab 9-5 Aero -04, Det händer inget när jag vrider om startnyckeln, inte ett klick från startmotorn.. men den brukar starta efter några försök.
  Alla lampor och instrument funkar som vanligt.. inga felmeddelanden !!

  Batteri och startmotor är helt nya.. Trodde det var fel på startmotorn.. men problemet kvarstår…

  // Göran

  • Göran. Kan vara tändningslåset. Vicka lite på nyckeln när du vrider om och den är död.

  • hej göran har du provat dragit fram och till med växelspaken? kopplat bort batteriet?det fungerade för mig.. startar alltid vid kall motor men startar inte vid 1/3 dels motor temp – normal temp åtgärd byte av vevaxelgivaren brukar bota men har du automat behövs byta växellägesgivaren… har själv haft det problemet. inlämnad på saab har bytt vevlägesgivaren, startmotor ,2 st givare, tändlåskontakt och slutligen felet var växellägesgivaren… och problemet är löst. Har en saab 9-5 2001 automat 2.3t 28000mil jag fick till slut koppla ur batteriet två ggr runt 5-15 min urkopplat.. koppla tillbaks batteriet och vrid om nykeln…fungerar alltid.

  • Göran Karlsson

   Hej.
   Ett sent inlägg, men det hjälper kanske andra med samma problem.Bilen brukar gå när den är kall, men vid varm motor så är de döda. Startmotorn slår ej till.
   Det är växellägesgivaren som spökar. Tar du bort batteri och batterihylla så ser du givaren. Den sitter på axeln in i lådan. Ta och bygla de två övre yttre kablarna vid kontaktstycket så går bilen. ((stift 6 och 10). Gör någon form av kontakt eller skarv på bygel så du kan besiktiga bara.
   Göran K

  • Hej
   Har en 9-3 205hk automat -99 som vägrar starta. Bränslepumpen hör jag starta men sen händer inget mer. Startmotorn går runt men inget varvtal syns på instrumentpanelen. Någon som har någon idé att arbeta vidare på?

 10. Hej. Har relativt nyss köpt mig en saab 9-5 -02 Turbo. Men nu har det blivit problem att få in backen. Får absolut inte in backen när bilen är på, så det är bara att stänga av bilen snabbt och lägga in backen och därifrån backa. Alla andra växlar funkar perfekt. Det låter ingenting- jag har nere koppling i bott men inget hjälper. Vad är detta ??

  • Synkringarna för backen är utslitna. Bytte av växellåda eller byta synkringarna på backen i din växellåda.
   Stora kostnaden för detta är jobbet för växellådan måste plockas ur i båda fallen, du får räkna med några tusen i arbetskostnad. Beg växellåda går att hitta för en 1500- 2000 kr och byte av själva synkringen kostar nog bara några hundra.

  • Halouu

   har din körskola lärare missat informera att alltid när du ska backa med manuell bil ska du synka lådan genom att lägga i ettan först eller växla ner hela vägen så sätt slipper du sabba din lådan .gör så… Ingen skrunk och knarr så och backen går i fint… Det gäller alla bilar…

 11. Philip Kumlander

  Hej jag har nyligen köpt en saab 9-5 kombi 2,3t och motorlampan lyser. Bilen går normalt,inga oljud eller dylikt. Jag har fått lampan släckt 2 gånger och fick kommentaren att det inte är nått allvarligt. Kikade runt lite och hittade en lös slang som jag satte tillbaka innan dom släckt lampan sist, men den kommer tillbaka efter ca2-3 mils körning, kan det va bypass-ventilen som spökar som några på saab turbo forumet pratar om? Skulle verkligen uppskatta all hjälp.
  MVH

  • Hej philip lyser motorlampan ibland ibland lyser den hela tiden och ibland lyser precis när man har startar och efter 5 min slocknar den eller tvärtom..

   Felsökte min på mekonomen 250kr felet är tändkasetten misstände på 3 av 4 tändspolare sen efter byttet har inte motornlampan lyst överhuvutaget.. saab 9-5 2.3t årsm 2001

   • Philip Kumlander

    tack så mycket för svar, tippar på att det kanske kan vara det för när jag blir tvungen att bromsa in snabbt så rycker motorn till och ibland dör (ganska sällan).
    Ska kolla detta väldigt snart.
    🙂

   • Varför tändkasten

    Problemet är glipan mellan tändstiftet..xxxx11 tändstift är glipan 1.1mm är den mer än så slits tändkasetten snabbt bga motståndet…

    Cheka glipan…jag rekommenderar minska den..till .0.9 mm ska du köpa nya stift köp xxxx 0.7 och öppna dem till 0,9mm

    kör du med etanol så kan motornlampan ändå tändas någon g. Normalt..

 12. Jag har en 9-5 aero -02 den har nyss servats och fixats till men nu luktar det olja i bilen när man står still å bilen är på även vid rödlysen. Dessutom tänds lampan i taket och lampan om att förar dörren är öppen å snabbt slocknar igen om man bromsar lite kraftigare eller det är lite ” hoppig” väg. Nån som vet vad som kan vara fel på den?

 13. Hej, finns det någon som skulle kunna hjälpa mig. Jag behöver en ny växellägesgivare till min Saab 95 automat. Vart finns dom att köpa och vad ligger priset på?

 14. Hej! Har en saab 9-3. 99.
  Motorlampan lyser när det är kallt, efter att jag kört en stund. Ibland räcker det att stänga av fläkten så slocknar den. Funderar på om det kan vara nån tempgivare?

 15. kristina valborg

  har en saab combi 9-5-årsm. 03 som 5 växel inte går att lägga i.
  måste jag byta växellådan
  mvh kristina

 16. Har en Saab 9-5 -01. Varför kommer det vit rök när jag accelererat o växlar upp? T. ex. när man kört ut från ett stopp.

 17. Ok Mikael. Tack så mycket.

 18. hej har precis bytt vevaxelläges givaren men nu kom ett annat problem;( den e e helt död efter körning ca20min senstartar den, vad kan problemet va? inget klick inget ljud från stamotorn allt edött, kan de va startspärren?
  Med vänlig hälsning, jocke

  • Jag har samma problem, bytt startmotorn, vavaxelgivaren och batteri. Pratade med en luttrad SAAB-mek i morse som tror det rör sig om växellägesgivaren. Bilen startar ALLTID vid kallstart, men strejkar helt ibland vid varmstart. Bensinpumpen låter, all el hoppar igång med den beter sig precis som när man försöker starta i D.

 19. Hej! Har en Saab 9-5 2.0t biopower -06:a. Ibland slutar fjärrstyrningen till centrallåset att fungera. Samtidigt som det händer så vill inte stereon/navigatorn stänga av sig själv när man vrider av tändningen och tar ut nyckeln? Någon som har en idé om vad som har hänt?

  • Det är tändningslåset som inte ploppar upp nar du drar ur nyckeln.
   kan prova att ta isär det och göra rent det och lägga i nytt fett olja

 20. Saab -00
  9-5. Startar inte provar flera gånger, efter 15 min. ok
  hade likadant för ett år sedan, har fungerat ferfekt därimellan?

 21. Henry sysimetsä

  Hej har en saab95 årsmodell 07 där inte helljuslamporna blå ljus fastnar har bytt relä spak och ljusbrytarpåslaget på vänster sida Allt funkar annars med ljusen ljustuta och inställningen för ljusen Det är xenon lampor till halvljus men vanliga H4 till helljuset

 22. Hej! Har en Saab 9-5 2,0 t biopower -08:a och den drar 2,2 l bensin per mil och 3,1l etanol per mil! Någon som vet vad felet kan vara?

  • Björn Magnusson

   Hade precis samma problem med min 9000 turbo.
   Det tog ett tag för verkstaden att hitta problemet, 4 Dagar ( efter konsultation med Scania i Södertälje )
   Motorn gick i nödläge,lösningen var byte av givarn som talar om när motorn är kall eller varm.
   lycka till.

   • Limphome mode har gått på… Byt alla envägs vacuum ventilern dom vita små dosorna på slangarna en på vänstra sidan och en bakom motor under plast locket… Sen klixa till baka limphome fjädern…klart…

 23. Håkan Carlsson

  Saab 9-5 aero startar ibland inte?

  Ska starta bilen men inget händer, dvs inte ens startmotorn går i gång. Spelar ingen roll om jag kört några mil eller om bilen stått still några dygn! Får inte känslan av att batteriet är dåligt i bilen. Fick indikation att batteriet till nyckeln började bli klent men inte kan det ha något med detta att göra?? Har ej försökt med att ladda upp bilbatteriet, kan det vara så enkelt eller vad kan felet bero på?

  Mvh

  Håkan

 24. Hej
  Har en Saab -99, 9-5 där jag inte längre kan växla ner till 2:ans växel från 3:ans.
  Det går bra att starta på 1:an, sen växla upp som vanligt. Vad måste jag göra för att kunna växla som vanligt igen? Någon som har ett tips? Tack på förhand!

 25. Hej jag har en aero 00 där det strular med värmen ! När jag har på Lo på båda sidorna så får jag varmt i allafall på passagerar sidan och mellan sätena och under sätena men jag får kallt på förra sidan ? Lite jobbigt nu när det är fint väder !! Vore tacksam om det fanns någon på forumet som kan ge mig ett svar !!
  Med vänlig hälsning, Robban

 26. Hej! Har en saab 9-5 2,0t,99. Den har börjat hacka, orkar nästan ingenting direkt det blir minsta lilla uppförsbacke eller att jag ska köra om eller nått så hackar/rycker den. Känns ungefär som innan man får bensinstopp. Trodde först det var soppapumpen då den även är lite svårstartad om det är mindre än halv tank kvar. Men soppa pumpen är bytt och problemet kvarstår. Någon som vet vad det kan vara?

  • Hade samma fel. Lamdasond och tändstift var det i mitt fall hoppas det funkar för dej. Tips för saab ägare som bor nära Örebro MAPTUN heter företaget är riktiga saab proffs. Kika in på deras hemsida billiga reservdelar

 27. Hej!
  Jag har en Saab 95 -07 som är helt nyservad. Befinner oss på bilsemester och igår på motorvägen kunde jag plötsligt inte gasa, styrningen blev svår, väldigt svårt att bromsa! Varningslamporna för motorn, oljelampan och batteriet tändes. Vi fick stopp på bilen och lät den stå 10 min. Startade den utan problem sedan och körde i cirka 50 km i 2, 5 mil utan att något kändes konstigt eller att varninglamporna tändes. Den kändes som vanligt.

  Är det någon som vet vad detta kan bero på? Kan det helt enkelt vara så att jag har råkat att komma åt nyckeln då den sitter mellan sätena och fått den i tändningsläge under färd? Någon som har varit ned om det?

  Tacksam för snabb hjälp!!

  /Fredrik

  • Tändkasetten börjar bli kass, låter det som.

   /Greger

  • Det hände mig någon gång när frugan hade handväskan där nånstans i mitten, bilen tvärdog under körning. Förstog inte vad som hänt utan startade om och körde vidare straxt efter dog den igen, och denna gång såg jag att handväskan hade ”knuffat” till nyckeln så den hade stängt av tändningen.

 28. Hej! Jag har en 9-5 -99 som går mkt bra, men plötsligt fungerar inte fläkten o inte heller acc,n eller värmen, allt är dött, har försökt allt, men inget resultat. Är det någon som kan tipsa vad felet är. Jag vore tacksam för svar

 29. nils lychou

  Hej! det är jag igen som har problem med fläktsystemet, jag har gjort testen med acc och det var ok, Jag har varit på saab-verkstad, men dom visste inte, kanske fläkten, sa dom, men ibland går den ibland inte, kan det vara fläkten? Nu verkar inget fungera jag får bara in fartvinden i bilen, så jag börjar tro att det kanske är fläkten, är det ett problem på saab-bilar? Kan du säga hur man kommer åt den lättast, För jag måste få till det på något sätt.

  • Den kan ju helt enkelt vara utsliten, hur långt har bilen gått? Kupefläkten brukar hålla en 15000 mil så jag har bytt den på min 95 som gått 28000. Att den går ibland och inte ibland är ett tecken på att den behöver bytas. Man kan köpa en ny på typ Speedparts och låta någon mindre verkstad byta den.Det brukar bli billigast 🙂

 30. Erik Jakobsson

  Hej!
  Jag funderar på att köpa en SAAB 9-5 2.0t SE sedan från 2000. Vet du/ni vilka de vanligaste problemen är med den årsmodellen?

  • Hej Erik.
   Jag har en 2.0 från 2001 som jag köpte när den hade gått 14 000 mil nu har den gått 22 000.
   Jag har bytt:
   Turbo 12 500:-
   Bensinpump 800:- beg bytte själv
   Ljuddämpare, mitten och bakåt 3000:- bytte själv
   Krängningshämmare H V fram. kostade mellan 1000-1500
   Bytt till den nyare vevhusventilationen minns ej pris.
   Ny SID panel ca 2000:- med arbete

   • Turbo finns på Biltema för 4000:-

    //Greger

    • Vevhusvent kostar omkr 300:- på Mekonomen.

     Firma i Umeå, tror jag det var, renoverar SID-panel för runt 400 kr inkl returfrakt. Googla ”SID renovering Saab”.
     //Greger

    • Köp aldrig en reservdel på Feltema. Enkla saker som är lätt att byta en gång till kan du alltid köpa där, om du älskar att göra om saker om och om igen. Men efter 2-3 vändor är det dyrare än en riktig del. En original utbytesturbo kostar inte mer. (Så många nätter jag svurit över att jag varit dumsnål och köpt nåt på Feltema, som inte passar eller håller. Numera blir det bara riktiga delar istället.)

 31. Hej!
  Har en Saab 9-5 2.0 från 2001. Om jag har parkerat den i solen en längre stund (3-4 timmar och uppåt) så ryker det kraftigt när jag startar. Märks inget annorlunda när jag kör med bilen och röken försvinner efter några sekunder. På morgonen eller om bilen har stått i skuggan ryker det inte.
  Turbon är bytt för 5000mil sen.
  Mvh Daniel

 32. hej! Du har nog rätt kupefläkten behöver bytas, bilen har gått 27000 mil. Hur kommer jag åt den enklast?, var sitter den? vore tacksam för svar

 33. Hej!
  Jag har en saab 9-5 2,0 biopower 07a. den ryker vit tjock rök vid start och håller i sig även på tomgången plus att tomgången går ojämnt.Vad kan detta vara för fel.Har kollat oljan och är normal.tacksam för svar. 🙂

  MVH// uffe

 34. Hej
  har en 9-5, -03 på 17xxx mil, Automat. Har fått problem med att bilen dör när jag lägger i backväxeln, främst händer detta när bilen har varit igång en ca 10min å sen startar den, oftast när jag börjar backa så dör bilen och jag får dra igång den på tändningen med 3-4 försök innan motorn startar.

 35. Hej,

  Ute på vägarna på semester och ser ett rådjur, tryckerpå tutan men inget händer….

  Dagen efter prövar jag igen, då fungerar den.

  Vad kan vara felet, glapp i kontakten?

  /matts

  • Hej! Jag tror att många av ovanstående glapp och tillfälliga funktioner som ibland fungerar och ibland inte beror på spruckna lödningar i reläna som sitter i boxen under huven vid batteriet.har själv fått löda om relä ”lamp control” för att vänster helljus och den blå lampan ej lyser ibland.seda fungerar det.det står horn på ett oxå, jag skulle nog prova att löda om det.jag har även lött om larm enheten som sitter bskom innerskätmen eftersom larmrt startade i tid och otid.sedan fungerade det som det ska.Det sitter även en säkring märkt abs tcs som man kan putsa av kontakt ytorna på så slutade mina broms abs tcs lampor att plötsligt lysa.

 36. Hej, Jag har en saab 9-5 04 som jag har bytt tändkassett, tändstift, bränslepump och dessutom kollat hallgivare samt vevaxellägesgivare på. Har haft den inne på saabverkstad för att leta felkoder men inget fel hittas. Trots det hackar bilen till, känns som om den halvdör för att snabbt starta upp igen inom en sekund. Den hackar oftast till vid låga varvtal eller frikoppling. Vad är detta för något?

 37. Hej, jag har en 9-5a från 2006, det är en automat med sportknapp, nu när jag var ute och åkte så är det precis som om det inte är nått krut i den helt plötsligt!! händer knappt någon skillnad om jag trycker in sportknappen, kommer upp i hastihet osv med det tar sin lilla tid och är inte alls den bilen det var förra veckan 🙁
  ingen varningslampa eller något som indikerar att det är något fel, någon som kan hjälpa eller ha någon ide om vad som är fel? turbon slut? tändkasetten??
  Tomas

  • Klas DAhlström

   Hej! Har en 9-5 -04 Vector, samma sak har hänt mig, bilen varvar långsamt till ca 4000 rpm vid fullt gaspådrag men känns som en Skoda -78 ungefär. Jag fick ett felmeddelande i SID som är åtgärdat och släckt men ingen skillnad i draget.. Har du fått några bra tips?

 38. Hej har saab 9-5 kombi år modell 99
  Bilen stängdes av vid två tillfällen vid 70 km/h mitt på vägen vet nån som har haft detta problem
  vad kan man göra åt det

  mvh pravin

 39. Ibland fungerar inte centrallåset. Men efter att jag har startat bilen och direkt slår av tändningen fungerar låsningen igen. Känner någon till problemet?

 40. Hallå, abs, parkering, centralavarning och esp + motor lamporna tänds när jag accelererar över 130km/h och försvinner efter jag har startat om bilen. Bilen bromsar även ojämnt mellan 150-100 km/H men jämnt mellan 90-0km/h och håller man jämn gas pendlar varvtalet och turbo trycket.

  Oerhört tacksam om nån vet svaret

 41. Hej!
  Jag har en Saab 9-5, 99 års modell o oljelampan lyser en stund efter att jag startat o de andra lamporna släckts. Sen ljuder signalen om att ngt är fel o då slocknar oljelampan. När bilen är varm, händer inte detta. Någon som vet vad det kan vara?
  Sen ett annat problem som kommer ibland när man kört ett tag, stannar o ska in ngt ärende på 5 minuter. Startar Jsg bilen då så kan det gå ner i varvtal o dö. Då måste jag stå still o gasa rejält så att den ej dör. Kan även hända vid rödljus att den nästan dör. Sen är den svårstartad. Tacksam för svar

  • Tjena, hade samma problem på en äldre saab, Det du bör kolla är när den sist fick ny olja o om du har olja i, Om den har ”druckit” olja kan detta vara en indikation på att turbon snart går. Men kolla över tomgången om du startar upp den kall/halvkall o du behöver gasa mycket.
   Jag använder alltid lite gas när jag startar till ca 2000 rpm, sedan kör jag iväg när den gått ner igen.

   Finns flera saker som bör kollas. En person som hjälpt mycket är youtube personen Scotty kilmer. Här ser du vad du bör göra(tyvär inte för saab) Men att du ska spraya rent så den andas bättre.
   http://www.youtube.com/watch?v=eQpPcdvSBks
   Mvh Wille

   • camilla Dahlkvist

    Tack för svaret! Oljan är ”ny” eftersom det rann olja ur den för någon månad sen och sedan har jag precis kollat att där fanns olja. Så det kan det inte vara. Turbon är bytt en gång men det var ju några år sedan och det är kanske dags…. Usch nej det hoppas jag inte.
    Problemet fortsätter men vet fortfarande inte vad det kan vara. Känns som det tar längre tid nu än förut innan lampan släcks men det kan ju vara inbillning kanske. Men jag ska kolla Scotty Kilmer ivf. Tack för tipset!
    Hälsningar Camilla

 42. Jag har en 95 Aero T6 XWD, 5600 mil. På sistone hörs ett dovt ljud från bakre delen när jag kör från stillastående. Det hörs just när första växlen går i, och speciellt när jag svänger (t.ex kör ut från en parkeringsplats) och även när 2:an och 3:an går i. Ljuden tenderar att försvinna när jag kört ca 2 km eller så. Verkstaden har ännu inte lyckats lokalisera/definiera problemet varför jag frågar er. Har någon upplevt samma sak ?

 43. Hej, jag har en saab funkar som den ska. Men imorse när jag skulle åka till jobbet kommer jag Inte in i bilen, den verkar helt död. Testat att bytta batteri i ”låsdosan”, men inget händer. Fungerar inte heller att använda sig av nyckeln för att ta sig in :S

 44. Har en Saab 9-5 2000 2,0t som spökar. till en början var det tydliga symptom på vevaxelsensorn, så den byttes ut först. Efter det upplevde jag att bilen gick mycket bättre i exakt en vecka. i dag på väg till jobbet efter att ha suttit i stockholms trafiken i ca 45 minuter så börjar tomgången svajja i ca 10 sec för att sen dö. Den här gången så startade bilen direkt och gick att köra men upplevdes som slö när laddtrycket skulle komma. Kan det vara spjällhuset som behöver lite omsorg eller är det bara att vinka adjö till nästa månadslön? hittade R slangen dinglandes då den spruckit vid magnet ventilen och kopplade tillbaka den men ingen skillnad. Har kollat alla andra synliga slangar men det ser bra ut. Inga lampor lyser när bilen går dåligt eller dör.

 45. en något sen kommentar till Tomi 12 april…
  Har en 900 -97. Motorlampan tändes när jag hade kört en stund. Såvitt jag förstår,(jag kan inte detta) så tänds lampan av många orsaker, en orsak kan vara att inte motortemperaturen kommer upp i rätt värde. Jag misstänkte termostaten på min. Efter byte av termostat återkom inte det problemet. Jag har en 9-5 -04 också. Nu lyser motorlampan konstant på den, men bilen går bra. I och för sig var det nyss fel på bränslefiltret, kanske har det ett samband. Det var därför jag är på denna sidan, för att söka info. Jag lämnar nog in 9-5 på verkstad.

 46. Hej motorlampan i min saab 9-5 2.3t har börjat lysa.förut starta inte bilen men motorn gick runt.sen hade jag en kompis här och felsökte så han släckte lampan.sen starta bilen men nu har lampan börjat lyst igen.hjälp någon?!

  • Troligen vevaxelsgivaren/sensorn byt först. (Om det är en automat växellägesgivaren sista val?)
   OBS kolla dina olje nivåer allra först motor+växellåda för låga orsakar överhettning=felindikering.
   En annan orsak kan vara acc´n, om du inte har full funktion(kyla) så påverkar kompressorns on/off
   signaler styrdonet för motor att ändra ventillyft och därmed vevaxelgivare att ge mer/mindre kräm hela tiden =den får spel=motorlampa tänds!!! så har du ingen kyla se till att alltid tryckt på ECON läge innan start av motor!!!! (min teori)

 47. Hej. Jag har en SAAB 9-5 KOMBI -99. Fläkten funkar inte, får inge AC överhuvudtaget. När man försöker starta fläkten hör man att det försöker komma igång men vill inte riktigt.
  Sen har bilen slutat starta ibland, försökte ladda batteriet men inget hände, någon dag efter kablade vi igång den då startade den. vad kan problemet vara med både fläkten och att den inte vill starta?

  Tacksam för svar.

 48. Måste lägga in detta. Om din saab viner som om något vore fel , kan detta mycket väl bero på ett felaktigt
  oljefilter det uppstår ett högt resonansljud i speciellt GM´s orginalfilter, (jag rekommenderar Speedparts filter=tyst)

 49. Har en saab 9-5 diesel som bara har stannat utan förvarning och motorlampan tänts. Efter bärgning så startar bilen och motorlampan släcks. Detta har hänt 2ggr nu och verkstaden hittar ej felet. Någon här som varit med om liknande? Tacksam för svar.

 50. Hej, har en Saab 95 07 som inte hel eller halvljus lyser något, lampan lyser med det blir inte fullt ljus på vägen. De blir som ett stort V och innan för V;et lyser de inget?

 51. Hejsan! Våran 9-5 2,0t -01 hackar! Vid gas är det speciellt tydligt och den hackar brutalt mycket! Släpper man gasen och bara rullar så glider den fint och det är inga problem. Även i tomgång kan man känna/se att den ”hackar”. Bilen har blivit felsökt men man har inte kunnat hitta felet trots upprepade försök hos olika personer.

  Tändkasset och tändstift byttes 2011 i samband med fullservice.

  Är det möjligtvis vevaxelgivaren som gett sig? Hört rykten om att det inte lämnar felkod när man söker. Ska lämna in den på service imorgon så då ska vi passa på att kolla till tändkasseten så den sitter bra, kolla kamkedjan och de vanliga oljebyten etc.

  Någon som annars har ett bra förslag?

  • Kan vara spjällhus som är sotigt alternativt elektroniken för luftmassan/givare.
   Kan vara annat med men spjällhuset skulle jag kolla först.

 52. Sladdrig känsla i växelspak (manuell). 9-5 2,3T -05..ca 20000mil
  Har förstått att detta är relativt vanligt men jag tycker det känns lite väl ”Icke premium” och vill gärna göra nått åt detta.
  Någon med tips på vad som felar och vad som skall/kan åtgärdas?

  • Simon. Kolla växelförarstag och bussningarna i detta i båda ändar, alltså vid spaken och lådan. Kan be nån vicka på spaken i kupén i friläge samt växla upp o ner medan du kikar efter glapp eller så kan du vicka på staget själv och kolla. Minsta lilla glapp i nån bussning gör väldigt mycket.

 53. Har en saab9-5 03 ibland när jag startar slocknar inte motorlampan, var in o kolla på verkstad de visade på tändkassett bytte den men beter sej likadant hjälp någon!!

  • Kan vara så att den registrerat misständning eller tillfälligt missad signal från vevgivare. Kan också vara så att du har föroreningar i förbränningen, alltså när bil stått har det läckt in olja eller vatten i motorn, via tätningar, turbo, toppackning ex, det gör att lambdavärdet blir fel och motorlampa tänds. Likadant om man blandar in etanol kan man få motorlampa ber på mängd. Kolla om det ryker från avgas vid uppstart och om du märker minskad vatten eller oljenivå. Kan vara mkt annat också men detta är några typiska fel på dessa bilar.

 54. Min Saab 95 Vector 2,3 t 2003 augusti (04) går ojämnt i tomgången när jag startar motorn samt det ryker väldigt mycket. Har bytt tändkasset samt tändstift. Börja köra så går den jämt i tändningen. Då fungerar allt bra.
  Allt inträffar när motorn kall. Är motorn varm så finns inte problemet.
  Mvh ägare till Vector och Aero Saabar

  • Patrik. Låter som turbon är på väg att rasa för dig. När bilen står tar den in trycksatt olja genom turbons defekta lagertätningar och rinner ut i kamrarna. När du då startar på morgon ligger en del i turbindelen och en del i kompressordelen. Är det mkt olja i kompressordelen så tar du in detta i förbränningsrummet och det gör att motorn misständer och kan gå illa innan den blir varm och du har förbrännt all olja. Några test man kan göra är att dra på snabb fullgas under körning och tvärsläppa gasen och då brukar det komma ett rökmoln när du tittar i backspegeln. Under bilen lite till vänster har du laddluftkylet och en grov slang i botten som du kan lossa och se om det rinner olja ur, då har du garanti på att det är turbon.
   Kan också vara toppackningen om den är riktigt läck, då tar du in så mkt vatten att du får samma fenomen med misständning och dålig gång innan varm. Antingen förlorar du troligtvis olja eller vatten, kolla vilket för indikation på var du har felet men som sagt gör turbotesten först, det är vanligt på de bilarna.

 55. Gäller 9-5 2,0t sedan, -99 auto.

  Bytte stötdämpare bak då dessa var helt slut.Bakvagnen var innan väldigt oförutsägbar vid halt väglag. Över 100kmh börjar bakvagnen vobbla och sticker i sidleds, inga problem vid bra väglag. Nu när halkan kom så kvarstår problemet. Vad kan det vara med bakvagnen då? Bilen är något sänkt och rullar på 215-55/16.
  Förslag?

  • För breda däck för vinterväglag och att den är sänkt är troligtvis orsaken. Farlig kombo, särskilt om du kör utan dubb med den bredden och modifierad fjädring blir det rena vattenskidorna, både för vattenplan och vinterväg.

 56. Har en Saab 9-5, 99 auto.

  Har haft bilen in på verkstan för att fylla på ac:n eftersom den tagit slut. Nu är den påfylld men ac:n fungerar bara när jag gasar. Tack vare detta så immar bilen igen så fort jag stannar vid ett trafikljus eller dylikt. Men den fungerar som den ska så länge jag kör och ännu bättre om jag kör på motorväg. Är det någon som varit med om något liknande? Eller har kunskap inom området?

  Tack på förhand

 57. Har en 9-5 tid -04, Den startar o går riktigt men när den blir varm blir den orkeslös och varvar bara 2000 rpm
  även på friläge. Motorlampan lyser hela tiden. Felkoden säger att det inte är nån signal från varvtalsgivarekretsen, kan det räcka med att byta varvtalsgivaren? Var sitter den?

  • Kan vara den, brukar bli uppvarvningsproblem på lite olika varvtal ber på bil samt att den kan starta när kall men inte varm och lite olika liknande fenomen. Däremot brukar motorn gå jämt så man ska inte förväxla hackande bilar med detta fel.
   Givaren sitter ner i blocket ner mot vxllådan och tar signal från svänghjulet. Man får plocka bort värmeplåten som sitter på grenröret och kika ner där så ska man se den. Ligger på en 6 hundring på skruvat.se. man kan mäta den också med ohmmeter och voltmeter men kommer inte ihåg värdena nu på rak arm.

 58. Hej.
  Min Saab Aero 9-5 02 har dessa problem.
  Alla varnings lampor tänds vid start och förblir tända, ABS, ESP, den röda triangeln och motorlampan, hastighetsmätaren slutade att fungera samtidigt och i SID läses förbrukningen inte av längre. Motorlampan har visserligen varit tänd i mer än ett år och det är tydligen glapp i någon kontakt men vet inte vilken! Fick det åtgärdat förra året av en bilmeck men det återkom efter någon dag igen. Dom andra lamporna ger något fel med ABS boxen enligt felkoden. Sen upplever jag att det inte finns någon turbo längre, har inte sett någon rök eller annat som man kan härleda till ras av tubon. Vid fult pådrag så går turbo mätaren inte upp på rött och det är som sagt inte samma ”drag” längre.

  Någon som känner till dessa fel eller vet vad jag ska göra?

  Mvh
  Daniel

 59. Hej! Har en Saab 9-5 2,3t-07 kombi. Det hörs inget när jag blinkar, eller inte tagit på mig säkerhetsbälte etc. Det lyser/blinkar på displayen men inget ljud. Någon som har en aning om vad det kan vara?

  Med vänlig hälsning, Johnny.

 60. Hej! Har en Saab 95 Vector sportcombi 2.3t med startproblem när det är kallt. Fenomenet uppstod förra vintern vid minusgarder, misstände gick på två eller tre cylindrar 5-10 sekunder innan den ”hoppade igång” och därefter gick jämnt på alla fyra. Mycket oförbrända avgaser, luktade starkt med bensin. Hällde i rengöringsmedel för spridarna, kollade kompression och bytte tändstift. Bytte även vevhusventilation och gamla torra slangar för att minimera att den tog tjuvluft? Har fungerat bra under sommaren fram till nu när fenomenet har kommit tillbaka. Finns det bara lite värme kvar i motorn är det inga problem att starta, går bra och är pigg. Vad? Tacksam för idéer

  Med risk för en fattig Jul , Peter

  • Såg beskrivningen med ditt problem med ojämn gång vid kallstart. Har du löst det? Vad var i så fall problemet. Beskrivningen stämmer exakt med mina problem. Tacksam för svar.

 61. Vår 9-5 diesel 04-a kommer inte värmen in i cupen.Oavsett temperaturinställning.
  Kan någon hjälpa till med att reda ut vad det kan vara för fel.
  Det går att ändra luften mot golv vindruta osv på acc-n

 62. Har en 9-5 årsmod -99. Haft lite startproblem till och från, den har ryckt till under gång men inte mycket. Tänkte att det var vevaxelgivaren. Så den är bytt, ville inte starta efter det. Startmotorn går men det händer inget, har nu bytt bränslepump + filter, spjällhus kollat kassetten och prövat byta mot en annan. Bytte vevaxelgivare en gång till och sen kom den igång omedelbart. Gick i en 10 min och sen dör den igen. Det relä som styr pumpen står och slår hela tiden samtidigt som ”checkengine” lampan blinkar så fort jag slår på tändningen. Jag börjar få slut på idéer….

 63. Har 9-5 från 06 med en bio 2.0

  Den stod still 1,5månad och när ja skulle åka med den går den illa och motorlampa lyser.
  Den kan stå på tomgång en timme och då går den jämt och fint men så fort man åker iväg och kört någon km så är det precis som att den inte går på alla cylindrar.. Vad är det för märkligt fel?? Sen stänger jag av och då går den fint i någon km igen och sen kommer felet igen.. Vad är felet?

 64. Hej! Har en 9-5 2,3t -04 som gått 13500 mil. För några dagar sedan, jag hade kört ca 15 minuter och parkerat. När jag försökte starta bilen en kvart senare så vägrade den gå igång. Startmotorn gick och gick men den startade aldrig, försökte om och om igen som längst kanske i 10 sek. Batteriet är några månader gammalt och är friskt, ändå provade jag stänga av lyset, radio, ac och då fick jag den att starta.

  Efter det har den startat felfritt i ett par dagar, varm som kall. Men i går fick jag exakt samma problem igen, hade kört 30 minuter, parkerat och försökte starta efter 5 minuter. Startmotorn gick men utan att starta motorn.
  Lyckades få den att starta precis som förra gången genom att stänga av ac, radio och lyse. Inte på första försöket men på andra så jag vet inte om det verkligen är en hållbar metod.
  Någon idé om vad som är fel?

 65. Kan någon hjälpa oss med lite tips. Våran Saab är helt tyst när man har blinkers på och även tyst när man inte satt på sig bältet. Displayen där färddator och klockan sitter lyser ej, Varje gång man startar bilen så börjar klockan om från 00.00. Bakluckan låser sig ej. Lamporna vid knapparna för sätervärmare är också svarta.Byter man säkringen som går till dessa på smäller den direkt. Testat att koppla bort baklåset ,men ingen skillnad. Är det någon som har ett bra tips ?

 66. Hej
  Jag har en Saab 95 2,3 T års modell 2001, jag hade nyligen bytt lamporna bakom hastighets mätaren och satte tillbaka allt när jag märkte att mätaren för bensin visade fel efter jag hade satt ihop allt igen, är det tank givaren som gått sönder eller helt enkelt glapp nånstans ? vore jätte tacksam för svar…

 67. Hej
  Stolsvärmen går inte att stänga av. Tar bort säkringen för stolsvärme. Märker att värmen är kvar och att torkarna till rutan slutat att fungera istället. Sätter tillbaka säkringen o tänker att jag provar att ta bort torkarbladssäkringen istället. De sitter bredvid varandra, nr 37, 38
  Min fråga, det står ju fel i instruktionsboken tydligen. Är det ngn som vet vilket säkringsnr som stolarna har till en Saab 9-5 2005 års modell?
  Tacksam för svar

  • Byt strömställaren för stolvärmen! Glidkontakterna i Reglaget 1-3 slitna.
   Fixat på 5 minuter med ny eller beg. strömställare.

 68. Jag är nybliven ägare till en SAAB 9-5.
  SID-panelen lyser mycket svagt, likaså AC-panelen.
  Men när jag tar fram felkod med Auto+Off lyser nollan mycket starkt, som den ska.
  Vad kan felet vara??
  /Fim

 69. Hej ! jag har en SAAB 9-5 Linear -02 so m gått 11000 mil. jag har problem med motorlampan som lyser lite när den vill. Efter koll hos verkstad visade det på en givare, jag bytte den men felet fortsatte, jag åkte tillbaka o den visade på samma givare igen, bytte en gång till, motorlampan tändes igen då bytte dom styrenheten då gick det ca 2 mån sen tändes den igen vid start, verkstaden hittar inga fel. igår när jag startade bilen släcktes motorlampan. har nån liknande problem och har kunnat avhjälpa det?

 70. Har en SAAB 9-5 med 2.0L motor från 2001. När den är kall nu vid -15 grader, så surrar den hemskt under motorutrymmet, bakom höger framlampa i kanten på motorn vid drivremmen. Blir mindre oljud när den blir varmare, vad kan det vara?

 71. Hej! har en Saab 95 Aero 02 kombi som jag har lite svårt att få i tvåans växel på. Vad kan det vara för fel?

 72. Hejsan.
  Jag köpte en saab 9-5, har ett par problem.
  Givaren i spolarvätsketanken verkar ha hängt sig, den lyser hela tiden om att jag inte ska ha spolarvätska trots att jag har det.
  Den dricker ca.1,5-2 liter olja i månaden, de ryker inget konstigt från avgaserna men den luktar ungefär som en raket på nyår men de är heller ingen olja under bilen när den stått..
  Larmet på bilen går så fort man låser den och när man ska låsa upp den, spelar ingen roll om man låser med nyckel eller dosan, kan inte heller få larmet att sluta, sist startade jag bilen och körde en sväng men det bara fortsatte..
  Skulle vara tacksam för någon hjälp!!

 73. Hej! Jag har en 95 combi. När jag kört på motorväg dom senaste dagarna så har lampan till bromarna och sladd lampan tänts. Idag så tändes check engine lampan också. Jag bara undrar om det kan ha med kylan att göra ( här är -5) eller måste jag åka till verkstaden och kolla upp det?

 74. SAAB 9-5 Griffin V6. 20.000mil
  Okej.. Detta gör mig galen, bilen håller inte rätt motortemp om jag inte kör över 2000 varv/min. Under 2000 varv/min så sjunker tempen drastiskt.
  Från första början så hade jag ett läckage i kylarsystemet. Jag lämna in bilen och det konstaterades att kylaren var trasig. Den byttes nästan samma dag. Tänkte: ja det var säkert felet med tempen också..
  Men icke. Problemet kvarstod. Det läcker lite vatten, fast mycket lite denna gång.. alltså ungefär 5dl per 100 mil. Sedan gjordes kamremsbyte med alla tillbehör på bilfirma av bara skälet ”att det var dags”. Efter det börja jag tänka på om det var termostaten som gjorde att tempen var låg, själva läckaget från kylarsystemet är ju så lite så jag tänkte att jag skiter i det. Men sen kom tanken upp att det kan vara topplockspackningen. Fan också!! Men envis som jag är så köpte jag sotningssats till V6 Griffin, köpte även termostat. Bytte hela skiten på en helg ”det var det jävligaste jag gjort, rekommenderar att köpa ny motor istället”. Så nu alltså.. allt detta är bytt och felhelvetet kvarstår. Då finns det ju fortfarande en komponent kvar och det är ju själva givaren till instrument panelen. Den är det inte… för jag känner ju att det blir kallare i värmepaketet när tempen går ner. Fan hjälp mig någon!

 75. hej har en 9-3 01 ute och åkte då plötsligt växlarna dog och efter en stund tändes motorlampan in till verkstaden där det stod spjällhuset kärvar och efter nollställning funkade bilen perfekt igen tills idag i en uppförsbacke slutade den att dra på växel och bilen rusade efter en stund la den av stängde av den och startade den utan problem men motorlampan lyser… funderar vad detta kan vara? spjällhuset är ren gjort men har det någonting att göra med att växlarna hoppar ur?

  • kjell johansson

   hej har en 9-5 har byt vev givare har byt bränslepump har kolat tändmodul men den är död är det daton eller något annat jag vet ej

 76. Felkod 22 på accn vid kalibrering. Kan man åtgärda sj eller måste man till verkstad? Kostnad?? Har en Saab 9-5 2001:a..

 77. Har en Saab 9-5 08 som det har börjat lukta bränt i när jag använder stolvärmen, tror jag. Det blir jävligt varmt och det är lika varmt om jag sätter ner den på ettan. Tacksam för svar och bra gissningar.
  Med vänlig hälsning Rickard

  • Reglage för värmen, 1-3, utslitet. Byt hela strömställaren.Finns många beg. på nätet.
   Men en tunn mejsel bänder man enkelt ut strömställaren,börja ev. med kåpan över den oanvända platsen bredvid, lossa elanslutningen. Återmontera.
   PS
   Hur demonteras kontakten för huvlarmet?
   DS

 78. Hej! jag har en 9-5 2,3t -06a som har gått 17*** mil, fyllde på ac vätskan i somras och då läkte inget, men nu blåser de varmt som f*n i bak rent utsagt den har även börjat lukta bensin i kupen o lukten känns även av bilar som kör bakom . några ideer om vad de kan vara för tokigheter ? Tacksam för svar // viktor

 79. hej!
  rekomenderas det att man byter vevhusvent till version6 även om man inte har några problem? min 9-5 2.0t år 2000 har rullat ca 10.000 mil och dricker ingen olja, ingen rökpuff vid start heller.

 80. Har en saab 9-5 98. Har bytt motor och när polarn gjort det är stereo knäpp tyst. Några förslag säkringar är hela
  men finns det säkring bak på själva stereo?

  För den som har större problem nära Örebro kan jag varmt rekommendera MAPTUN performance.
  Riktigt duktiga där och mycket billigare reservdelar. Dom skickar även delar till hela landet
  Kika in på deras sida.

 81. Hejsan, har inte en 9-5 , men en 9-3, har letat rätt mycket och kan inte hitta någon sida med svaret jag söker.

  Min 9-3 2.0T 2003.a effektreducerar och blir riktigt slö på dom lägre växlarna. Tror det är limp home-funktionen men är inte säker, har bytt gaspedal (fick felkod på den P2138) och bytte spjällhus, men ändå tänds motorlampan och den är trött. Ibland fungerar det att nolla på batteripolen, och då går bilen som vanligt igen, men efter några avstängningar så tänds motorlampan och den effektreducerar igen.

  Vad kan det vara? tack på förhand/ Rikard

 82. Hej.
  Har en Saab 9-5 aero års modell 2000.

  Motor är bytt för en vecka sen. Motoren har gått 16.000 mil.

  Bränslefilter, NGK tändstift, Bränslefilter, luftfliter, tändkassler, motorolja, oljefilter,

  Turbon är ingen glapp ens. Den tar inte något olja. Den laddar vid röd visare vid full gas.

  Alla slangar är tät ( lufttjuv )

  Förra motor var helt ras det spurtade fullt med motorolja i avgasrörsystem. Men vet inte om den påverkar eller inte.

  Men det känns ändå något som inte stämmer… Tycker bilen går lite slö. Kan ni tipsa mig vad jag kan göra? Så sen ska känns mer vasst o vrid! Mvh Andre

 83. Hej
  Har en 9-5 Aero Kombi -03 bytt box så är ca 280h i den, var en annan box innan då den även gick att köra på E85, men bytte för den gick lite hackigt och ströp sig själv lite ibland. Till saken: Kom upp i lite hög hastighet häromdagen ca220km/h och fick bromsa rätt kraftigt och pumpbromsa då det kom en bil mot mig som körde om bilen framför den för att undvika frontalkrock. Efter denna lilla åktur så gick bilen ojämt och hackade när jag parkerade på gårdsplanen och tänkte direkt att nu hade en luftslang lossnat igen, men har letat som en tok och hittar ingen lös slang. Vi har även kopplat in Tech 2 an men den säger bara att den får för snålt med bränsle å lite så men inget specifikt. Skiftade även ifrån min fars bil luftmassemätaren om det kunde vatt den men var ingen skillnad. Provat annan tändkassett och tändstift men ingen skillnad. Nu så rusar motorn på tomgång nästan varje gång och står på ca 1800 varv utan att sjunka, men går helt normalt när man kör, märker ingen direkt effekt nedsättning. Undrar nu lite då om det kan vara spridarna som gett sig eftersom den gått på e85 innan och blitt ihopakladdade eller vad det kan vara annars? Bilen har gått ca 28500 mil.
  Mvh Ullis

 84. Hej! Bytte precis stereo i min saab 9-5 -01, nu har hela acc anläggningen slutat fungera! Den kommer inte ens igång, vad kan felet vara?
  Kan tillägga att den krånglat innan, ena stunden var det bara kalluft som kom och andra stunden var det allt eller inget, alltså det kom bara värme på hi och allt annat var det kalluft, hjälp hjälp och åter hjälp!

 85. Hej, min saab 9-5 2.0T ger ett högt tjutande ljud när man gasar. låter nästan som en elefant! Har ingen aning vad felet kan vara och skulle uppskatta hjälp, accelerationen är extremt kass och turbon verkar inte ge någon effekt alls…

 86. Hej ! har en saab 9-5 1999års med 141kw motorn om de nu spelar roll i denna tråden ,

  ABS har börjat lysa på den samt den röda varnings triangel i mätar huset och även så dör hastighets mätaren när ja kör och allt lyser vad kan va fel ?

  Den varnade för vänster bak hjulhastighets givare fel signal , den har jag bytt sen fick jag tips om styrdonet fram till abs:en provad även att byta de men inget resultat ? Mycket tacksam för hjälp och tips ? 😀

  Mvh Fredrik

  • Vi hade likadant fel. Styrenheten skulle kosta 17 000!. Men finns begagnade att köpa, se bara till att det blir rätt för just din bil. Med arbete gick det på 5300!

 87. Hej jag har en saab 900 år 98. jag hörde ett lätt pulserande ljud på vänster sida i hjulet ,jag kollade om det var bromsskivan den fannsinget att anmärka på,jag böt bromsklossar,då jag tyckte att dom varnågot dåliga,sen provkörde jag och bromsade ganska hårt,efter en stund blev ljudet på vänster sida bara värre ,liksom pulserande knackningar ,till sist tändes ABS lampan,Kan det vara ABS ringen !

  MVH OVE

 88. Hejsan!
  Funderar vad som är felet när färddatorn har slocknat? Man ser vad det står när man lyser på den med en ficklampa. Allt vart borta på engång. Samtidigt som det vart borta så försvann även backsensorn. Finns det ngn som kan hjälpa mig 🙂

 89. Hejsan. Jag har en saab 95 som har lite fel ellet större fel. När är varmt ute det blockerar sig radio och blinker går inte att blinka och står radio locked. Vet nån var det. Beror på.

 90. Hej har en saab 9-5 2.0t automat. Den är svårstartad man måste gasa för att den ska starta och sedan efter den rullat 50-100 meter typ dör den. Motorlampan lyser också kan jag snälla få hjälp med vad som är fel. Tack på förhand !

 91. Hej!

  Har en Saab 9-5 2001 års modell, sen nån vecka tillbaka har den börjat ge ifrån sig en varningssignal och varningslampan tänds hastigt när man gör kraftiga svängar. Någon som varit med om detta och vet vad det beror på?

 92. Hej.
  Jag har en 9-5 2.0t års 2001 som efter en långresa plötsligt tände motorlampan. I samma veva började den gå dåligt: så fort jag slutar accelerera så är det som att jag har för hög växel och den börjar rycka. Det jag tänkt på är tändkasseten men hörde även att det kan vara tps:en alltså trottel givaren, har inte hunnit läsa ut felkoder men skulle vilja ha ett humm om vad det kan vara så är tacksam för svar, mvh/Niklas

 93. Hej!
  Har en Saab 9-5 Aero -05 som krånglar titt som tätt. Senast idag så skulle frugan ha skjuts och efter att jag kört ca 400m så börjar servopumpen från att va helt tyst till att börja skrika vilket jag bara antog va dålig nivå på oljan men såg sen att det va skum i behållaren till styrservooljan, vad kan man göra åt det? är det ny pump som gäller eller är det något jag kan göra själv för att fixa?

  ett annat problem är också att ibland så vill den inte växla i tid (jag har automat). den kan köra väldigt länge på 2:an innan den växlar. Någon som vet något om detta?

  /Alex

 94. Hej ! Har en saab 95 2,0 -09 har gått ca 7500 mil. Har alltid servat bilen och inga större problem tills nu när motorlampan orange lyser när jag skall köra. Några tips misstänker nåt med bränslet nytankat etanol. ( brukar variera bensin och etanol) Hjälp någon som förstår sig på vill ha biln i toppskick ??

 95. Jag har en SAAB 9-5 2,0t -05. När jag startade bilen i förrgår så rök det från motorn så jag stängde av motorn sedan när jag startade den igen fungerade allt som vanligt. Men i dag så märkte jag att höger blinkersen inte fungerade. Den blinkar väldigt snabbt på instrumentbrädan men utanför är den död. Den fungerar när man sätter på varningsblinkersen…

 96. Hej jag har en Saab 9-5 2006 som var strömlöst så vi fick ta starthjäkp 3 dagar senare tänds motorlampan bilen går som vanligt kan detta ha ett samband

 97. Jag har en saab 9 -5 1,9 motors disel som har gjort en fel sökning på var av det visar sig vara något som heter . virvelhuset ! ! ! . vad är den till för och vad kan det kosta att byta ut den och vart sitter den ? . någon som vet något om det tack.

 98. Hej,
  Vad tror ni är problemet med Saab 9-5 -07.
  Den har gått bra och vart pigg tidigare men nu är den ”trög”. Känns som det är fördröjning på gaspåslag och när man växlar upp så är det som den inte riktigt orkar med en stund innan den börjar varva. Känns inte riktigt att turbon ger den fart den har gett tidigare på högre varv heller.

  • händer det att den förlorar kraft ibland och inte kan varva över 3000 varv eller går ner till 3000 varv ungefär?.korta stunder eller ögonblick..,i sådana fall kan det vara lambda givaren som är dålig,det problemet har jag ibland.

   • nej det är konstant. reagerar segt på gaspåslag. Om jag står på tomgång och trycker gaspedalen i botten, så är det nästan att den dör innan den kommer igång och varvar.

 99. Hejsan.
  Har problem med en Saab 9-5 Aero 05.Motorlampan lös och jag åkte till en verkstad som snabbt kunde konstatera att lambda givaren reagerade långsamt,dom släckte lampan.Ett par dagar senare när vi åkte igen började varnings lampan för anti-sladd, abs och handbromsen att lysa.Stannade bilen och stängde av den,startade och åkte en bra stund innan alla dom lamporna började lysa igen för att slockna efter en stund,hade fortfarande full bromsverkan hela tiden och ingen vätska hade läckt ur broms vätske behållaren.Vad kan vara fel??..Har även haft nägra gånger förut att fram ljus är ur funktion för att sedan fungera igen efter ett tag.skumt som bara den.Vad kan vara fel egentligen..tacksam för svar…

 100. Christian Jönsson

  Hej
  Är det någon som vet hur man öppnar passageraredörren som gått i baklås?
  Funkar ej med fjärr eller inifrån.

 101. Hej. En liten fråga… Har haft en rasad turbo på min Saab 9-5 2,3t -04. Har satt in en TD04 turbo istället o väntar förtillfället på en mappning från maptun

 102. Hej. Har en fråga .. Har skruvat med en Saab Vector 9-5 TID V6 03:a,under snart två års tid,,( inte jämt utan när lusten fallit på ). Detta beroende på att en aktoriserad Saab verkstad skulle byta vatten pump på bilen , sätter dit en gammal som gått 20kk mil spännrullen så bilen går 6,8 mil innan total ras, 6 månader innan bytte de kamremmen,, men vad jag sett nu inte löprullarna å spännrullen ( för de var hur glappa som helst). När jag påpekade detta för dom, sa de att de gjort de jag bad om då ”byta kamrem”, och nu” om byta vattenpumpen” så om jag ville ha allt annat gjort skulle jag sagt de !! Men men . Jag har bytt toppar pga spännrullen till kamremmen gick sönder , bytt kamaxelbryggor, bytte turbon i samma veva och givetvis alla packningar mm , igår luftade jag bränsle systemet o fick bilen till att tända men den stannade direkt å detta upprepade sej flera ggr, motor lampan lyste men den tände iaf , då fick jag se att den läckte lite vatten från ett rör, så idag har jag skruvat ner bilen igen o bytt o-ringen som var trasig o satt ihop allt igen. Luftade bränslesystemet igen, men nu tänder inte bilen o motor lampan lyser , skumt ?? Men får på tempdisplayen tre siffror till vänster nr:1 å till höger nr:22 ?? Någon som vet vad de betyder?? Har en teori om att stöld skyddet kan ha gått in o ”låser motorn” men är osäker ?? Kommer få ta bilen till en verkstad å kolla felkoder ,, men vill ju helst veta lite innan jag står där,, litar ju inte riktigt på verkstäder längre av förklarliga skäl !! / Kenneth

 103. Hei! Har en Saab 9-5 3.0 tid vector. Kylvatnet forsvann under kjöring. Fikk problem vid uppstart av bilen och när den startade kom d¨r mycke blä rök frän avgassen(eksosen). Det har varit problem med varm och kald luft inne i kuppen. Kylvatnet har også miskat seg under kjöring tidligare og lampan fill cool fluid har jamt lysad. Var kan detta v¨re tecken pä.? Väd ska jag göra?

  • Hej! Lite sent svar kanske, men låter som att cylinderforena har sjunkit. Tidigare reparerade Bilcity i Bollnäs dessa fel, men numera är det endast motorbyte som är alternativet. Kolla efter begagnad motor som är renoverad, verkar fortfarande finnas firmor utomlands som utför dessa typer av renoveringar. Lycka till! MVH David

 104. Jag har ett klånkande ljud från framvagnen. Vad är det som skall bytas tror ni?

 105. Har en saab 9-5 1998 .mitt problem är att när jag ska starta bilen så tänds abs lampan utan att slockna. och när den väl har tänds så går det ej att starta bilen om man stänger av den ..har inte fått några larm innan på bilen uten det bara kom och sedan dess få startar bilen lite då och då .vad ska man kolla efter ? allt i nivåer och slanagr verkar sitta ok.. tacksam för svar

 106. Robin Eriksson

  Hejsan, jag har en saab 9-5 vector 2.0t biopower 2006
  och här om dagen så dog bilen plötsligt vid gaspådrag
  vid cirka 4000varv så störtdyker varvmätaren och bilen
  blir rullande med stendöd motor, drog över spaken fort
  till N för jag inte ville rulla på D med död motor (automatare)

  blir stående vid vägkanten med en helt ostartbar motor som
  små hostar lite emellanåt när man vrider nyckeln,
  det är som om bilen blir bättre och bättre ju längre den står och svalnar
  efter cirka en 45 minuter hostar bilen igång igen och går som en klocka.
  beger mig hemåt och samma sak händer igen strax innan jag når
  min parkering hemma, återigen går inte bilen starta.

  dagen efter går jag ut till bilen och ska testa den
  och den startar med en gång utan några symtom
  som den hade dagen innan då jag inte ens fick igång den,
  Testa bara dagen innan i cirka 5min innan jag gav upp
  pga batteriet börja grina lite.
  Jag testar bilen lite på parkeringen fram och tillbaka
  och efter cirka 10 minuter beger jag mig ut på en större väg
  då bilen inte klagat ett dugg och vid ett gaspådrag
  upp mot ganska exakt 4000 så händer samma sak igen..
  fick igång bilen efter ett tag då den svalnat och bilen går nu ganska dåligt,
  väldigt ojämn på varven och låter väldigt tjurig

  att tillägga batteriet är ganska trött just nu och står i skrivande stund på laddning
  samt att bilen har under hela förloppet etanol i tanken hällde i 5 liter bensin igår kväll
  för att spä ut etanolen lite, samt att bilen fick en ny turbo för en månad sen om det kan
  ha nåt med saken att göra.

  vad kan det va för fel?

  tacksam för tips och svar från er kära Saab entusiaster

 107. Kimmy Carlsson

  Hej, har en Saab 95 2,3t års modell 2002, jag tycker bilen verkar dra mer olja än normalt. Följande saker som händer med bilen är att på morgonen ibland är att röken nästan blåaktig, och bilen tycks varna för olje nivån i skarpa svängar i samband med detta då uppstår ett ”pling plong” ljud. Detta kan ske i olika intervaller där tiden mellan dessa blir allt tätare.. Detta trots att jag kollat så oljenivån är okej på oljestickan. Är det oljesillen som är igen täppt o behöver rengöras eller är det turbo ras på gång ? Nån av dessa anledningar är dom flesta påpekar när jag frågat runt. Vore tacksam för hjälp.
  Mvh. Kimmy Carlsson

 108. Hej

  Har en 9.5 aero 2.3t där larmet börjar tjuta när den står parkerad utan att jag gör någonting..
  Någon som stött på detta problem tidigare eller som vet hur man kopplar ur larmet?? Hemskt irriterande problem både för mig och mina grannar..
  Tacksam för snabbt svar

  Med vänlig hälsning,
  Kristoffer

  • Larmenheten som sitter innanför innerskärmen på vänster sida fram. Går att dra ur kontakten eller plocka ner den och byta batterier. Ca 30minuters arbete.

  • Felet kan vara antingen att batteriet i larmenheten håller på att dö eller att kretsarna i kretskortet är dåliga – vilket innebär att du får antingen byta batteriet eller både byta batteri och göra nya löddningar i kretskortet. Beroende på modell så är larmenheten antingen ihopskruvad eller både ihopskruvad och limmad. Enklast är alltså att antingen koppla ur larmet eller att köpa en ny/begagnad enhet. På YouTube finns många instruktionsvideor. Sök t.ex. på ”security system problem”.

  • Eftersom byte av larmenhet/batteri är dyrt räckte det i mitt fall att koppla bort glaskross-sensorn.

 109. Hej. Jag har en 9-5 aero årsmodell -04. Problemet är att när jag kört i några minuter så tänds alla lampor i panelen samt hastighetsmätaren och varvmätaren ger inga utslag suck. Stannar jag bilen slår av tändningen och startar = samma problem. Tar jag bort batterikabeln så försvinner problemet en liten stund men kommer tillbaks efter några minuter? Måste tillägga att bilen går som den ska.

 110. Hej min saab 9-5 -04 startar men puttrat bara på i 500 varv och vid gad så dör den. Vad skulle kunna vara problemet?

  Vänliga hälsningar
  Gustav

 111. Hej!

  Har en 9-5.a årsm 00, 2.3 lit 170hk. Motrn har börjat hacka och och går upp å ner i tomgång, orkar inte mer än 40-60km/h. Har bytat spjällhus men hjälpte inte. Felkod ”lean fuel”. Provat andra t-stift men fel kvarstår. Någon som råkat ut för samma?

 112. Hej vad kan det vara för fel på min saab 9-5 00 ..förut så lät det i startmotor men nu lyser det nästan inget vad kan det vara ..blir …..det måste vara något el fel tror jag eller…???

 113. Hej jag har en son som man söka fel kod men den visar inget på den ..å startmotor lätt ett tag men nu lyser den nästan inget nu …så vad kan det vara för fel på min saab 9-5 00 då…

 114. saab 93 halv ljus går inte slå på vred och hel ljus fastnar inte nån som vetpratas om nåt stryr don till tändnings lås men vart sitter det..johan

 115. Hej jag vet inte vad jag ska göra men min saab 9-5 00 allt lyser men när jag ska starta så går det inte ..funderar på vad som är fel ..är det någon som kan veta något ????

 116. Har en 9-5 sportkombi linear 2006 och problem med backvarnaren/parkeringshjälpen. Från att ha periodvis varnat utan anledning när backen är i, varnar den nu alltid med gäll signal när backen i. Jag kan genom att ”cleara” bli av med varningen. Vad gör man – åker till verkstan och betalar för 2 timmars felsökning eller kommer till verkstan och säger vad felet är (nån som vet?) eller kopplar alltid bort varningen med ”clr-knappen”?

 117. Hej! Två funderingar. Har en Saab 9-5 Vector, 2007.
  1. Vid låg hastighet, så uppstår en liten ”knäppning” i ratten när man svänger och precis när man släpper koppling från dragläge. Precis som om ratten skulle kännas lite ”lös” . Det är som en väldigt subtil klonk, men det finns där.

  2. Vid 3 tillfällen så har det inte gått att låsa upp bagaget med varken knappen i dörren eller med nyckeln. Lampan på instrumentpanelen säger att bagaget är öppet, men det går ej att öppna förutom genom att man öppnar manuellt med en skruvmejsel eller dylikt. Ploppar man till låset i kistan till öppet och sen stänger så funkar det.

  Någon som kan hjälpa mig med idéer kring detta?

 118. Joakim Johansson

  Hej ! Min far har en 2,2l Tid -2004. Glödfunktionen fungerar inte när han ska starta. Den har aldrig fungerat sen han köpte bilen. Kopplar man ur tempgivaren fram på motorn fungerar allt som det ska ( den är dessutom bytt ). Saab säger att det kan vara glödstiften, men de fungerar bra när man tar bort kontakten. Saabverkstaden har ingen aning vad felet är, säger de… Finns det någon styrenhet till detta någonstans? Eller har någon varit med om samma fel. Jag vore väldigt tacksam för hjälp så jag kan få ordning på hans bil.

 119. Hej
  Har en 9-5 -01 som jag fått problem med, det kommer ingen luft i defroster munstyckena.
  Det gäller även om jag sätter på defroster läget, fläkten ökar och det kommer luft överallt utom i vindrutan.
  Är det någon som har koll på vad det kan var, spjäll, spjällmotor etc. och hur jag kommer åt det.

 120. Ulf Tannerstål

  Hej Jag har 2st Saab 9-5 2,0 sedan 2000 årsmodell den har gått 30000 mil går jättebra lättstartad.
  Sedan har jag en Saab 9-5 2,3 kombi 2000 årsmodell den har gått 17000 mil lite knepig när jag startar så får jag nöta 5 sek ,när jag stannar motorn efter start och startar om så startar den direkt men får den stå 10-15 min så är den trögstartad igen jämfört med sedanen men annars så går den bra men det känns osäkert den verkar ha tvärtomfel ang. vevaxellägesgivaren. Hoppas at få några svar
  Med vänlig hälsning Ulf T

 121. Hej!
  har en saab 9-3 se, med 185HK motorn, bilen kan vara lite trögstartad när det är varmt ute, och vad värre är så hackar den när man ger ordentligt med gas, som tex vid omkörning. motorlampan lyser, och får en felkod som säger att den får för tunnblandning… ac pumpen är bortkopplad kan den ställa till det?

 122. Hej
  Har en 9-5 2010 där ESP ABS och antislad lamporna har börjat lysa byt ut abs enheten fortfarande samma fel ,, ibland förvinner lamporna under körning kan även komma under köring.
  sensorerna för ABS fram har rätt ohm tal,däremot så får jag inget utslag på givaren huvud enheten (oljetanken)
  varken jag eller saab verkstan får fram några fel koder
  är det någon som har råkat ut för samma problem
  mvh

  • Jag har precis fått liknande fel på min 9-5 2005 Esp handbroms samt ABS lampan blinkar i samband med centralvarningslampan vid högre hastigheter än 70, men det slutar efter en sekund, men är återkommande.
   Har det löst sig för dig, och om vad var det för fel?
   Mvh Richard

 123. Hej

  Jag har en 9-5 kombi -00 och den har strulat sedan jag bytte vattenpumpen i somras. Varje gång jag tankar bilen måste jag fylla på kylarvatten. Jag har haft bilen inne på verkstaden två gånger och de har gjort kompprov på både kylare och topp men hittar inget avvikande. Ingen läckage på kylaren och toppens värde låg mellan 11-12. Sedan några veckor tillbaka har avgaserna börjat ryka mer än vanligt och luktar inte ”bara” avgaser. Men det är inte den tjocka röken som jag fick när tubon gick sönder för fyra år sedan.
  Tacksam för idéer på vad det kan vara.

  • Hej har hittat felet .
   om ESP broms och ABS lampan lyser kan och ha fenomenet att intrumnet belysningen fladar lite
   kolla broms oken bak , mina satt fast (bilen är 4.5 år gammal) byt blag och fixat oken ,, allt försvann.
   Med vänlig hälsning
   Örjan

 124. hej
  har en saab9-5 combi 2003 har ett problem den startar inte fast jag har byt tändkassett o tändstif
  motor dra som den ska .. men händer inget
  vad är felet har gått prickat så länge jag har haft den

 125. Hej, jag kör en Saab 9-5 årsmodell -00. Jag har ett vibrationsljud i bilen vid ett visst läge av gasreglaget. Ljudet kan jämföras med när man kör över en räfflad linje vid väggrenen.
  Det spelar ingen roll vilken hastighet eller växel det är utan det är vid ett visst läge när man accelererar väldigt måttligt. Vid mer eller mindre gas hörs ej ljudet.

  Vad kan detta vara?

  Med vänliga hälsningar
  Christian

 126. Hej !
  Har en Saab 9-5 Aero -02:a. Senaste dagarna har det varit ett biljud när man vrider på ratten/svänger? Jag har under dagen kört kortare sträckor utan problem. För en timma sen när frun skulle ner på stan…efter en km. efter stillastående vid ett trafikljus, blev servon trög och motorn dog ?
  Gick inte att bogsera i gång den…? Har fyllt på servo-olja.
  Någon som en ide om vad det kan vara för fel ??

 127. Hej! Har problem med min 9-5:a 06:a.. ABS-lampa + Brake lampa tänts vid två tillfällen vid körning på motorväg. När framme efter nån mils körning och sedan nån timme senare kör iväg tänds även motorlampan. Felsökte via en person på en bensinstation+ verkstad som ej förstod vad koden innebär men skulle höra av sig (har inte hört nåt). Släckte lamporna åt mig iaf och sa att det troligen gick å köra bilen, lamporna har nu tänts igen alltså efter en vecka. Återigen när jag kom ut på motorvägen. Först ABS+Brake. Sedan någon timme senare även motorlampa.
  Nån som känner igen problemet eller förstår sig på vad det kan handla om?
  /E

  • ABS..
   Gissar att ABS ringen på ett av framhjulen är sprucken, Går att se om du hissar upp bilen.
   Tror att vänster sida även påvärkar farthållaren som dp kan börja ”rycka” en aning.
   //MK

 128. Björn Holmqvist

  Hej! Har en SAAB 9-5 2.3 Vector årsmod 07. Bilen har xenonljus. Varningslampa lyser för fel på ljusinställningen. Enl min verkstad är det fel på lastvinkelgivarna fram och bak. De kan inte få fram dessa. Kan någon ge tips om var jag kan hitta dessa?

 129. Hej har en saab95 2,3 t 2008 nu har värmen försvunnit har bara genomströmmning då man kör fläkten går bara på 2 lägen inget vidare i mellan Sverige med minusgrader för det mesta. Svara ni som vet.

 130. Hej,

  Först och främst: jag kan i princip ingenting om bilar. Ägen trots detta en SAAB 9-5 2.3 SportVector -02 som har gått knappt 28 000 mil. Fulltecknad servicebok hos SAAB-verkstad och bytt kamkedja vid 20 000 mil.

  Igår körde jag på motorväg, ca 16 mil, och precis innan min avfart så blinkade oljelampan till. Kort därefter så tändes den igen (något längre) men slocknade direkt. Sedan tändes oljelampan + varningslampa + ding-dong. Jag stannade omedelbart vid vägkanten och kollade instinktivt oljan – där fanns tillräckligt med olja. Trots det så slog jag på 0.5 liter och startade bilen igen och då tändes ingen oljelampa – DOCK så knackade nu motorn och knackandet blev mer intensivt ju mer jag gasade. Eftersom ingen lampa längre lyste så beslutade jag mig för att köra de två sista milen hem till garaget.

  Efter att ha kollat runt på diverse sidor så verkar det finnas flera olika orsaker till knackandet: ramlager, vevaxel, vevlager, kass olja, oljepump, etc. Knackandet slutar aldrig utan hörs som sagt mer intensivt ju mer jag gasar. Jag har nu även bytt olja (mest ifall att) och den befintliga var i princip kolsvart – trots att jag gjorde ett oljebyte för ca 1200-1500 mil sedan. Oljebytet har dock inte påverkat knackandet. För övrigt tycker jag även att den verkar dricka väldigt mycket olja. Jag noterade även att det verkar ha blivit någon form av oxidation i oljan då jag såg beige ”lödder” här och var.

  Är det någon som har haft samma problem och lyckats lösa det? Vad var felet och hur löste du det?

  Står just nu i valet och kvalet om att antingen sälja bilen till lägsta möjliga pris eller att laga bilen. Den går som en klocka normalt och felet kom helt oväntat.

  • Monica Nillson

   Att den drar mycket olja beror nog på att kolvringar och slang som går från en ventilkåpa till luftrenaren är sliten. Se över Vevhusventilationen och byt grejor så blir det bättre.

  • Monica Nillson

   Kostar 5-600kr att köpa grejerna som är en sats och kanske 1500-2000kr att byta om du lämnar in.

  • För de med samma problem: den fjärde kolven som havererat vilket förmodligen är orsaken till den bäcksvarta oljan. I princip bara att hitta en ny motor alternativt skrota bilen. Lyckades själv hitta en Aero-motor billigt som jag nu satt i. Går som en klocka igen!

 131. Hej,
  Har en Saab 9-5 vector 2,3. Har något fel på kylningen. När det är minusgrader och jag kör fortare än 50 km/h kommer kylartemp inte upp till normal. Kör jag snabbt på motorvägen kollapsar tempnålen och hänger rakt ner. På tomgång/stillastående börjar den röra sig uppåt igen. En gång har den gula motorlampan tänts och det var när det var riktigt kallt .Verkstaden byter bara termostst, kör på min 3:e termostst nu, utan att problet löses. Värmen i kupen OK. Kan det finnas något luftspjäll som inte stänger som det ska. I varm väderlek/sommaren fungerar allt som det ska.

  Lars

 132. Monica Nillson

  Kör en Saab 9-5 Aero 2001 sportcombi. Tändningslåset har krånglat lite en tid. Fått trixa och lirkat lite mednyckel för att få den ur lock-läget. För tre dagar sen när jag skulle starta så gick det inte. Går ej växla ur, ratten i låst läge samt tändningslåset går ej vrida ur läget lock. Någon som vet något om det här? Kan dåligt batteri påverka eller är det rent mekaniskt och i så fall måste börjas bort.

 133. Hej!

  Motorlampan började lysa igår på min Saab 95 2.0 -00 igår. Det var under en frikoppling när jag skulle lägga i trean som bilen plötsligt varvade upp till 5000 varv, varvid lampan tändes. Gasen tog inget och bilen stannade så småningom och rattlåset tog i. Jag startade om bilen och den varvade ojämnt. Jag upplevde en främmande lukt och att kopplingen tog sämre.
  Jag provade att starta den idag och det funkar okej om man är berädd att trycka till gasen, men jag har ännu inte vågat köra med den.

  Någon som har en teori?

 134. Hej,

  Min motor (9-5, 2.3t, -02, 185 hk) rasade för ett tag sedan och mitt enda alternativ var att ordna en ny motor. Har nu lyckats få tag i en välskött 9-5 Aero-motor (225 hk) på en Saab-verkstad och tänkte sätta i denna i min bil. Någon som har erfarenhet av detta och kan ge lite generella ”att tänka på” ? Behöver jag mecka med registreringen av bilen efteråt, besiktning, m.m. ? Behöver jag se över själva styrenheten/datorn(?) ?

  Tack för alla tips!

  Mvh
  Mikael

  • Freeflyerdude

   Du behöver inte tänka så mycket för att byta motorn. Funkar att byta ”bolt on” utan att omprogrammera… men ett tips är att kolla oljetråget och silen innan du sätter i den nya motorn (naturligtvis med senaste vevhusventilationen monterad) så att den rengjord inuti. Annars riskerar du ras på den nya också… byt olja oftare än vad som sägs i instruktionen.

   Men du får inte mer tryck i motorn än vad programmet i ECU medger…. Alltså har du fortfarande originalprestandan i kärran.

   Vad gäller regbesiktning…. tja det beror på vilket samvete du har. Din operation är inget som kommer att upptäckas…

   Mvh /S

 135. Hej,
  har en Saab 95 2,3 T aut.98
  När man är på väg och radion är på så känns som om motorn slutar fungera? idag fick jag stopp vid, vid trafiksignalen, innan dess det kändes som radion fick vissa störningar, allt annat fungerade men motorn blev stopp, jag kunde starta upp igen efter ett par försök …

 136. Bogdan Truszkiewicz

  Hej
  Har en SAAB 9-5 kombi, 99.
  Bilen är svårväxlad, känns som kopplingen räcker inte till.
  Undrar om det finns någon justering för kopplingen.
  Tack för alla tips!
  MVH, Bogdan

 137. SAAB 9-5 biopower 2.3f -08 automat. När jag sitter fast i långa köer på tex motorvägar så kan det hända att helt plötsligt så dör motor. Startmotorn går igång och varvräknaren rör på sig om jag försöker starta igen. Det enda som hjälper är att lyfta på motorhuven och låta motorn svalna, då startar bilen igen efter cirka 15-30min.
  Detta händer bara vid låga hastigheter med mycket start och stop. Efter motor har lagt av tänds motorlampan som sedan släcks efter 2-3 körcykler efter bilen startat igen.

  Jag har bytt vevaxelgivare med problemet kvarstår. Något som är värmekänsligt måste utlösa problemet men vad? Alla tips mottages.

 138. Hej, jag har en 9-5 2.3t som beter sig precis som om det vore fel på vevaxelgivsren. Jag har bytt bränsle pump å givare men felet kvarstår. Någon som har nåt förslag på vad det kan vara gör fel. / Jonas

 139. Hejsan! Jag har en saab 95 2.0T årsmod. 1999 som har gått 15 500 mil, nu när jag kör den så rycker den till väldigt mycket när jag släpper på gasen och accelererar inte alls lika bra som den gjorde innan, min Check engine lampa började nu lysa och jag undrar vad felet kan vara utan att behöva göra en dyr felsökning.
  Mvh

 140. Hej ja har en Saab 95 tid4 års 10 nya modellen. Motor lampa lyser och turbon laddar ej. Kan de vara disel partikelfilter ? Om de är så hur ska ja då gå till väga ?

  • Finn Øivind Gabrielsen

   Hei. Hadde eksakt samme problem på min 2.2 TiD. Forsøk å gjøre ren EGR ventil. Sot er et problem. Du finner en video på YouTube om rengjøring – lykke til 🙂

 141. Daniel Axelsson

  Hej har en nyss köpt en 9-5 vector som gått runt 19000 mil o har haft den en vecka o den har gått klockrent till idag då jag var försenad till jobbet så gasade lite extra ”180-200 km/h men den varvade inte över 4000” men efter 2 mil hem i från började motorlampan lysa o den gick hackit o bara på 3 cylindrar de e 2an’s cylinder som inte går har testat att byta tändkasset men de hjälpte inte så skruvade ut tändstiften o dom var inte ordentligt åtdragna så jag tog ur alla o kollade men på 2ans cylinder var det olja på stiftet o stiftet hade smält så bytte de o den går fortfarande på 2 cylindrar inte ett tändande på cylinder 2 vetej vad de kan vara någon som har en aning?

 142. Zebastian Ringnell

  Halloj, nu äre så att jag har lite problem med min saab, Bilen startar efter ett par försök ibland kan man bli stående i 15 minuter innan bilen startar, det som är att när jag vrider på nyckeln så händer ingeting, startmotorn snurrar inte, men alla lampor lyser och bensinpumpen hoppar igång som det ska, bytt vevaxellägesgivaren utan resultat, någon som har något förslag på vad det kan vara ? väldigt tacksam för svar o tips och kanske en lösning på allt!

 143. Har en Saab Aero 95 årsmodell 01 där motorlampan börjat lysa. Bilen går klockrent och kom nyss från service. Frågat om problemet och fått höra att de förmodligen är något elfel, personen som hade bilen innan mig sa att lampan lyst förut och de inte va några problem så de släkte lampan och den gick felfritt efter. Finns de verkligen en chans att de är elfel?

 144. Hej
  Jag har en Saab 9.5 vector combi 01, Igår körde jag med släp och efter ett tag så blev den varm gick upp på H (Hot). Stannade och fyllde på glykos och hoppades på att det skulle bli bättre, utan lycka dessvärre. Även utan släp går den upp på HOT efter ca. 1 km. Ngn som har koll på sånt här för jag är helt borta när det gäller bilar.

  MVH Simon

  • Säker löst problemet. Men hade samma problem på min. Då var det termostaten som fastnat i stängt läge. Byte den då fungera det.

   MEN om du behöver fylla på glykol så har du säker ett läkage någonstans.

 145. Hej!

  För någon dag sedan så började min Saab 9-5 låta konstigt när jag trycker på gasen och håller gasen intryckt, ”(ett Whooooooooo ljud)” och när jag väl gasar så händer det knappt något. farten ökar inte lika snabbt som den brukar utan det går riktigt segt att få upp farten även med foten nere i botten på pedalen i både låg och hög växel.

  Vad tror ni det kan vara för fel?

 146. har en 9-5 som börjat jävlas när jag från stilla stående växlar upp från ettan till tvåan så börjar den rycka sen gasar man på släpper det kommer hem bilen står ett tag men vägrar starta…startmotor och pump går såg nåt om vevaxelgivare?? har hänt två gånger nu

  • Vevaxelgivaren på min gick efter 15000 min ungefär. Ryckig gång och ja, kanske var den svårtstartad också. Minns inte riktigt. Jag bytte min från ovansidan men det var väldigt pillrigt och man fick känna sig fram och det var svårt att komma åt med verktygen. Är nog lättare bytt underifrån.

 147. Har en 9-5 som de senaste veckorna har fått något sorts ”klånkande” ljud. Vare sig man är ute och kör eller ej så är det fortfarande samma takt på den.
  Och sist den fick ut och luftas så började det lukta bränt plast och lite rök kom ut ur huven, funderade på om allt beror på drivremmen, men tänkte höra med er först vad ni har för tankar.

 148. Hejsan, jag har en saab 9-5 aero – 05. Motorlampan lyser, åkte in till en mekaniker och felsökte det.. Fick fram spjällhuset! Jag köpte ett spjällhus av mekaniker, efter att jag ha skruvat isär det jag hade så visade det sig att dem inte var likadana :/ så tog kontakten, (givaren!?) Från den andra, satte dit igen..drog bort minuspolen, motorlampan började lysa efter 2 minuter vid ett litet gaspådrag i centrum.. för att notera upptäckte jag inte märkvärt fel på spjällhuset, upptäckte dock att backventilen som går ifrån en slang från spjällhuset var lös intill ventilationsventilsslangen av plast och att den ena piggen eventuellt rostat fast inne i ventilations plast slangen?? vad rekomenderar ni till att göra???

 149. Hejsan!
  Har fått problem med vänster halvljus lampan hel och positionslampan lyser vart kan det ha blivit elfel.Hur är kablarna dragen till lyset på vänster sida.
  Det är en 9-5 års 99

  • Hade samma fel, just vänster också har jag för mig. För mig var dett ett relä där lödningarna spruckit. Efter omlödning har det funkat bra. Kostar nästan 500 spänn för ett nytt annars.
   Strålkastarrelä, orange (var mitt relä), bryt loss höljet och kolla med förstoringsglas om lödningarna krackelerat.

 150. Hej,
  Har en 9-5 kombi 2.3T-05 som helt plötsligt börjat kinka när han ska starta kall. Det tickar liksom bara och lamporna lyser men sen hoppar han igång på 3-4.e försöket.
  Vet att jag har fel på tändningslåset för larmet går inte samt att radion inte stänger av sig när jag vrider av nyckeln. Har även fel på Airbag-varningen som får spel då och då. Vevaxellägesgivaren bytt nov-14 för att han inte startade varm, då fick jag indikation från mek att batteriet var lite sådär.

  Är det tändningslåset eller helt enkelt batteriet? Har hört att Airbag-varningen kan höra ihop med dåligt batteri och den har kommit lite oftare nu den senaste veckan. Tilläggas att jag har kört mycket stadskörning på sistone med mycket start o stopp

  Tacksam för lite hjälp

 151. Hejsan!

  Våran kära saab spökar. När vi kommer ut på motorvägen så börjar motorlampan och kugghjulet lysa. Så länge jag kör i höga hastigheter är de inga problem, men när man ska in i stan igen och köra så måste jag trycka mycket på gasen för att jag ska komma iväg? Startar jag om den dock så är de som att ingen har hänt och lamporna släcks efter en stund men de händer igen och igen. Vad är de som händer?

  Tacksam för något tips!

 152. Hej!
  Behöver hjälp!
  Har en saab 9-5 årsmodell 2001.
  Vid start så rusar motorn upp i varv men ”dör” omedelbart därefter…
  Har provat att starta och ge gaspådrag men motorn vill inte fungera!
  Vad att göra?
  Tacksam för tips…
  Med vänlig hälsning Lars

 153. Hej.
  Jag har en 9-5 2,3 T Biopower -07 med E85 i tanken.
  Bilen stod på tomgång i ca: 1 timme å plötsligt började motorlampan att lysa.
  Inga broblem att starta eller med ryckig gång men har ju bara kört 50 km/t iof.

 154. Hej
  Har en 95 2.0t av 2002 års modell som gått 16000. Igår dog den plötsligt under landsvägskörning men startade direkt utan problem. Idag har jag kört den som vanligt men på kvällen tändes laddlampan och styrservon fungerade inte. Dessutom sprutade det kylarvätska och motorn verkade inte få kylning. Vad händer?

  • Multiremmen som har gått av låter det som? Vart spruta det kylarvätska ifrån?
   Var den överhettad när den spruta vatten? Över 90c

 155. Tjenare har en Saab 9-5 04 har problem med att mitt larm går igång utan att några lampor blinkar hjälper inte ens att jag låser upp bilen och låser den . Larmet har till och med gått igång när jag startat den . Någon som har något svar på vad det kan vara ?

  • hej, jag har exakt samma problem med min 9-5 02 och är också väldigt intresserad av vad det kan vara. En snabb sökning sa att det var backupbatterierna till sirenen som håller på att ta slut och att en möjlig temporär lösning är att bara låsa med nyckel och inte dosan. Håller på att testa nu tills jag vet mera

 156. Hej,
  Har en 9-3 Aero -02

  Mitt problem är att när jag kallstartar och kör motorn varm för att sedan gasa på så går bilen precis som den ska hela tiden, som ett spjut!
  Stänger jag sedan av bilen går in i t.ex affärn och kör sedan igen så laddar turbon bara hälften och ibland överladdar den till och med och rycker!

  Har bytt ut alla vakuum som jag hittar, wastgate, magnet ventil och den sk dumpventilen är nya!
  Finns det någon som har samma problem?

  Med vänlig hälsning, Joel

 157. Johan Håkanson

  Hej
  Har en 9-5 SC -03
  Belysningen i AC:n har lagt av och det är inte lamporna som är trasiga! Hade den hos verkstaden för bl.a. just ett lampbyte. När jag fick tillbaka bilen hade hela belysningen av AC:n slutat att funka helt. Reparatören trodde att det blivit ”något elektroniskt fel på kortet”.
  Någon som har några uppslag? Blir svårt att hitta rätt knappar i mörkret…
  Tacksam för uppslag!
  / Johan

 158. Hej.
  Jag har en SAAB 9-3 1.8t 07. Den går ryckigt när man kör iväg med lagom gas.
  Men ger man mer gas går den bra. Inga felkoder.
  Någon som haft samma problem som vet vad felet kan va?
  / Tony

 159. Hej!
  Hjälp!!
  Har en Saab 9-6 2006 2.0t biopower med 2 problem
  Bilen har gått 13000mil.
  Sedan 10.000mil så kan 2:an ramla ut när bilen är kall, Kan vara lite knasig på 4:an också men ramlar aldrig ur.
  Nu i vintern bytte jag batteri då batteriet var dåligt.
  Ibland startar den ändå inte.. Startmotorn tuggar på men den gå inte igång, när jag rullar igång den så startar den direkt. Startmotor?
  Så här kan den bete sig 5 gng på 1 månad.
  Inga felkoder på bilen.

  Med vänlig hälsning, Mikael

 160. Hej har köpt en saab 9-5 2,3 i dagarna. Den har gått 23500 mil. Motorlampan lyset och jag har bytt vacum slangarna då dessa var torra och tråkiga. Turbon är bytt vid 17000 mil. Nu ryker den och luktat illa, färgen på röker är grå/blå vad tror ni? Enligt säljaren hat man haft nere sump o sil och rengjort samt byttat olja ett antal gånger vid byttet av turbon. Bilen går bra och jag tycker inte att den tar varken vatten eller olja. Den ryker på tomgång och vid srart i 1:an inte mellan växlingarna och när man kör normalt.

 161. Hej
  Jag har en Saab 9-3 1.8t ingen biopower. En 2007:a. Med automat lådan.
  Den går ryckigt när man kör iväg med hyfsat lugn gas, men trampar jag på går den bra.
  Inga felkoder. O startar jag om bilen när den blivit varm går den bättre.
  Nån som haft samma bekymmer på sin??

  Med vänlig hälsning Tony

 162. Christer Svensson

  Har en SAAB 9-5 -05 där vindrutetorkaren bara går på normal hastighet. Fungerar ej på hög hastighet ej heller på intervall eller regnsensorn. Reläerna är OK. Har bytt torkarmotorn, omställningsspaken och sensorn dock utan någon förändring. Är det någon som har en god idé om vad problemet är??
  Christer

 163. Jag har en Saab 9-5 2,0 SE, årsmodell -99. Oftast går den som en klocka. Problemet kommer när jag kört ett tag. Stannar jag och gör något ärende och ska starta igen så börjar den att hacka, som att den inte får bränsle. Problemet kvarstår. Även om jag startar om flera gånger. Men nästa dag kan den funka igen.

  Ex. I dag startade jag och körde ca 3 mil. Gick klockrent. När jag efter någon timme skulle starta igen så började den hacka och låter som en ”raggarbil” när jag kör. Körde ändå, några kilometer. Stannade och gick in på affären. Gick ut igen. Startade och körde hem 3 mil. Gick klockrent. Några timmar senare ska jag hämta dottern på träning. Startade och körde ca 4 km. Gick klockrent. Stängde av motorn och väntade på dottern. När jag sedan startar igen så börjar den hacka och ”bluddrade” hela vägen hem.

  Någon som haft samma problem och har tips på vad det kan vara? (tändkassetten byttes för ett par år sedan)

 164. Kenneth Uddemar

  Har problem med larmenheten (Sabb 9-5 -01), har bytt batteri men tyvärr larmar den av sig själv ändå. Upptäckte att den svarta kabeln (till sirenen) var väldigt eroderad, det var knappt det gick att löda fast den nya kontakten jag satte dit. Kan detta vara ett av problemen? Vart går den svarta kabeln? Funderar på att byta ut den mot en frisk men hittar inget kopplingsschema över vart kablarna går.

 165. Jag har en Saab 9-5 aero kombi turbo. Ibland blir bilen svårstyrd och svår att bromsa mitt under färd och samtidigt som oljelampa + batterilampa börjar lysa rött. Jag stannar såklart, startar om bilen och kör vidare. Motorlampan har börjat blinka när jag accelererar upp till 110 på motorvägen, sänker mig till 100 då slutar den blinka. Vet inte vad som är fel… Någon som har en aning?

  Tack på förhand!

  Mvh
  Jonas

 166. Hej jag undrar om ni möjligtvis kanske kan ge mej tips på vad det är för fel på min saab 9-3 DT 06.
  Till att börja med så visade bilen ett felmeddelande att abs/antislad är ur funktion, men det verka som allt funkade när vi åkte in med bilen men då när jag startade den så slocknade varnings meddelandet. En annan gång jag startade bilen så fick jag upp att ariebagen var ur funkition. Stängde av och lät den stå för dagen. Men när jag skulle starta bilen igen så försvann fel meddelandet? Och så har han hittat på ex blinkers höger ena dagen och vänster andra ? Allt funkar på den? Även så har han varnat för halvljus höger eller vänster? Ärligt fattar jag inget ? Sen har jag åkt in till verkstan och tagit reda på kod feler som jag har återgärdat men ändå håller den på med massa upphittade fel som inte finns?

  • Troligtvis cim fel jag samma problem med min men hittade en billig cim-enhet på ebay för 1600 dock så är min med esp. Osv så lite ovanlig och den var begagnad, men det finns billigare att få tag på. En ny kostar allt från 2300-8700 I värsta fall. Väldigt viktigt om man köper en begagnad att man får nyckeln till dendå den måste o kodas av en tec-2 mätare. Annars är den helt oanvändbar och se till att den är testad innan så man inte står där och har köpt en trasig cim. Mvh

 167. Tjena, har en saab 9-5 2,3t -03, när jag var ute och körde tändes en varningslampa som ser ut som ett batteri, och styrservo slutade fungera? Nån som varit med om liknande eller kan tänka sig vad det kan vara för fel?

  • Känns som de kan va multiremmen som inte får fäste alternativt gått alternativt gått av??

 168. Har en saab 9-5 2011 ttid å har 2 frågor växellåda är väldigt osofistikerad när den är kall, får ta i för kung å fosterland för å få i växlarna samnt att tycker att kopplingen tar inte tar inte å sen kommer allt!!! Å kan skrapa jätte lite på 2 an när den är varm!!! Sen andra frågan är att den är ojämn i tomgång (misständer) på kall starter även nu när det är varmt ute!!!! Bilen har gått 7500 mil!!! Ursäkta särskrivningar ?

 169. Vi har en 9-5 2.0t BioPower som vägrar att starta. Har tankat fullt två gånger. Bägge gångerna har vi sedan åkt och handlat och när vi ska därifrån vill den inte starta på ca.10 minuter. Tar oss sedan hem och sen är den stendöd. Snurrar på startmotorn bara. Bränslepumpen är bytt efter första gången. Gick bra i en dryg vecka. Efter andra byttes tändstift. När vi hämtade bilen stod den och gick. Inga felkoder överhuvudtaget förutom första gången med bränslepumpen. Åkte sedan 1 km från verkstaden, gick in till svärföräldrarna en kvart. När vi skulle åka är den död igen.
  Det enda som sägs från SID är att nyckelbatteriet är dåligt i bägge nycklar. Tändkasetten testades att byta med en begagnad dom hade liggandes men ingen förändring i bilens beteende.
  Både vi och verkstaden är förbryllade över vad det kan vara. Några tankar?

 170. Jag har en Saab 95 veckor 2.0t 2004
  Ett tjutande/vinande ljud när jag kör men försvinner vid inbromsning eller om jag släpper på gasen
  Vad kan det vara som tjuter så?
  Tacksam för svar

 171. Maria Engström

  Nyss köpt en Saab 9-5 från 2000 och det tar jättelång tid för fläktarna att stänga av sig efter att man stängt av bilen. Är det vanligt och vad kan man göra? Ska byta bilbatteriet nu och vill inte att fläktarna ska dra en massa batteri i onödan.
  Mvh Maria Engström

  • Beror på hur varm bilen är och hur varmt det är ute . Fläktarna kyller kylaren . Är det en dålig kyllare ( mycket flänsar bort så tar det längre tid att få ner temperaturen ) . Testa att spola rent kylaren med en vattenslang och se om det hjälper .

 172. Daniel arksenius

  Tja! Har en Saab 9-5 2.0 biopower 08:a. När jag bromsar så ryker det jättemycket, vit rök, sen luktar det väldigt underligt! Någon som vet vad det kan bero på? Mvh BäverN

 173. Tjena, har en saab 93 04 1.8t med steg 1 trim, motorlampan tänds när turbon laddar och förlorar allt ladd i princip, släcker man lampa så fungerar turbo en stund och sedan tänder den lampan och samma problem igen.

  Har provat byta magnetventil utan framgång.

 174. Jag har en 9-3a, 2.0, kombi, 2009a, 9000 mil. När jag kör på hög växel (5-6) och gasar på så går motorn ojämnt vilket ger en ryckig och ganska dålig acceleration. Någon som har en idé vad det kan vara och/eller rekommendera en verkstad/person med kompetens att analysera och fixa detta? Jag gillar min SAAB och vill helst inte sälja :-).

 175. Hej på er kunniga människor…

  Har en 9-5 Aero6 XWD 2010 där elektroniken lever sitt eget liv; hittar inte alltid nycklar och kan därför inte startas, varmluften börjar spruta lite när som helst,radio och gps stängs av men går igång igen, felmeddelanden om än det ena än det andra utan att fel finns. Ber mig öppna alla ruter ett efter ett som för att uppdatera sig…

  Irriterande? Ja så in i hoppsan.

  Kan man byta datakortet? Skulle det hjälpa?

  Se där ett par frågor från
  Jan Nyberg

 176. Hej har en saab 9-5 griffin. – 98/99 När man vrider på nyckeln så låter den som vanligt, men startar inte ” tänder inte till ” har bytt startmotor. En del pratar om startspärr. Vad kan det vara för fel ? Om det finns startspärr, varför slår den till o hur får man bort det ?

 177. Hej har en 9-5 2,0 t biopower 2007
  Stod med bilen avstängd med täningen på i typ 30 min sen ville bilen inte starta så jag fick dra igång den .
  Sen tog det typ 3 dagar så tändes abs och tarcks och den röda broms lamporna och sen tog det typ 2 dagar så tändes motorlampan . Vad kan det vara jag har laddat batteriet och sån ska lämna in den på verkstadan i veckan

 178. Hej! Har ett konstigt problem med min 9-5 2,3t sport vector -02a!
  När tändningen är till så fungerar allt som det skall, Men såfort jag startar bilen så dör radion och blinkers varken låter eller syns inne i bilen.. Någon som vet vad detta kan vara för fel?

 179. Hejsan jag har en liten fråga.
  Jag har en Saab 9-5 2.3t vector sedan och automat, och nu har Esp handbroms samt ABS lampan börjat blinka i samband med centralvarningslampan vid högre hastighet än 80 dom blinkar till en sekund å sedan släcks dom. Och så gör den lite till och från. Och dom verkstäder jag varit i kontakt med vill ha hutlösa priser för att bara kolla och göra en felsökning och ja det får man väl ta om man inte är så bravot bilar, men jag undrar om det är någon som varit med om samma sak och kanske har ett svar på varför det händer, och kanske tips på vad man kan göra själv för att åtgärda problemet.
  Tack på förhand
  Richard

 180. Hej!
  Har en Saab 9-5 2.0T 2003 Vector.
  Check engine lampan lyste så jag kollade diagnos och det var:
  P1181
  Additiv Blandningsadaption
  För mager blandning

  Efter felkoden togs bort tycker jag den var mer orolig på tomgång än innan.

  Tips?

 181. Hej! Jag har Saab 9-5 biobowe sport 06 kombi . När jag startar bilen den håller tyst några sekunder och sen starter bilen normalt , vad kan bli för problem, ibland det tar 5 sekunder för att starta bilen

 182. Ibland fram ljuset blir ur funktion och när jag stänger bilen och starter igen allt blir normalt igen , jag har haft detta 3 gånger i 4 månader. Tack

 183. Hejsan!

  Har nämligen inte kunnat starta min Saab 9-3 1.8 turbo. Varje gång jag vrider på nyckeln så får jag ett klick ljud. Har bytt batteriet. Bränsle pumpen låter men inget händer.

 184. Ibland fram ljuset blir ur funktion och när jag stänger bilen och starter igen allt blir normalt igen , jag har haft detta 3 gånger i 4 månader. Bilen är 9-5 kompi 06 tack

 185. Hej jag har en Saab 9 5 vector års 07, 12000 mil automat
  Jag startade bilen idag och det rasslar när jag kör och står still med växel i. Bara när jag har drive och backen i, på neutral så är det tyst. Bilen går bra annars, vad kan det vara som gör att det rasslar ?
  Tacksam för svar!

 186. Hej!
  Jag har en Saab 9-3 -10
  Batteriet blev urladdat (pga av någon glömt lyse) så startade med startkablar och bilen gick igång. Däremot hörs inget ljud från radion, jag får in alla stationer och den fungerar som den ska men inget ljud! Samt inget varningsljud när jag öppnar förar dörren….
  Några förslag på vad det är? Har prövat att koppla från batteriet igen men samma visa..
  Tacksam för svar.

 187. Peter Lindqvist

  Har en 9-5 aero automat, problemet är att parkeringshjälpen varnar oavsett växelläge samtidigt slutade farthållaren fungera samt skyltbelysning dimbakljus, har inge kräm till något som sitter på bakluckan, någon som vet va d kan va.

 188. Hej. Min batteri lampa lyser på min Saab 9-5 2.3 turbo -01 och efter ett tag så bara dör bilen och jag får sätta i ett laddat batteri. Central varningslampan lyser ej så vet ej om det är generatorn eller kan det vara nått annat som drar tjyv ström nånstans. Blir tokig , vill först kolla om nån vet om det är ett vanligt problem och kan lösas utan att det kostar skjortan.Vore tacksam för snabbt svar 🙂
  Mvh Stefan

 189. Hej, jag har under en veckas tid haft problemet att check engine lyser. Läste ut koden p1110. Fick rådet genom stcs folk på Facebook att byta dumpventilen/avlastningsventil. Beställde en ny på speedparts och monterade idag. Släckte koden och började köra. Efter någon mils stadskörning började den lysa igen. Bytte ett gäng vacuumslangar för några månader sedan. Bytte en till idag som jag tyckte hade hårdnat. Kör sedan fem mil med mest motorväg och lite stadskörning. Helt plötsligt börjar lampan lysa igen. Kollar alla kopplingar och efterdrar slangklämmorna kring dumpen. Nollställer igen och kör på motorvägen med fullgas upp till 4000rpm på 2:an 3:an och 4:an. Kör på och av en motorväg under en timmas tid. Inga problem. Bilen går perfekt och ingen lampa.
  Hämtar sedan en kompis och kör på samma sträcka. Fullgas men varvar inte så brutalt. Drar upp i 110 och lägger i 5:an. Då börjar check engine BLINKA i 10 sekunder. Har aldrig sett det förut! Sedan lyser fast sken. Läser av koden och det är samma som förut p1110. Hade nästan hoppats på en ny för att komma vidare i felsökningen. Släckte den igen och körde ut igen med kompisen. Inga problem, ingen felkod. Kan det vara luftmassemätaren?

 190. Hejsan,

  MIn bil är en saab 9-3 årsmodell 99, jag var tvungen och fylla på lite servo olja till den för den gnissla som bara den, så då tänkte jag att jag kunde byta några lampor samtidigt men efter det så slutade min farthållare att fungera , jag dra den till vänster sedan händer det inget alls, men i början så lyste den en liten stund sedan slutade den fungera helt vad kan vara felet ?

 191. Hej har en SAAB 9-5 (I). När jag står stilla vid rödljus tex så börjar det lukta väldigt mycket avgas, men när jag kör försvinner lukten. Vet någon va det kan bero på? Kan inte mycket alls . Om ni har tips hjälp gärna!

 192. Har en 9-5 2011. Bilen har den nya varianten av släpvagnskoppling för el medan släpet har tidigare normal svensk. Jag måste alltså ha en adapter. När jag tagit bort adaptern och skall starta så kommer det fram meddelande, först att det är fel på blinkers på vänster sida på släpen. När jag ’clearat’ så kommer det fram att det är fel på höger. Bilen blinkar med dubbel hastighet. Hur göra?

 193. Kenth Håkansson

  Sabb 9-5 02
  Ibland tänds Varningslampa + ABS + Bromslampan då kan jag släcka den med clearknappen och sen kommer den inte på tex ett par veckor ibland kan den komma 2 gg / dag varför händer detta?
  Det verkar som bromsarna fungerar som de ska.
  Har även problem med stegmotorerna upptäckte när jag bytat dessa att det kom ingen/ dålig spänning till motorerna.

 194. Mattias Sjöström

  Hej!

  95:a 2009:a
  Torkarna rasslar/klonkar lite i vändläget. Låter som att det är ngt i länkaget/torkarmotorn. Torkarbladen är det inte, iaf

 195. 9-5 2.0t 2004
  Varvar jag mer än 4000rpm så dör motorn, går dock att starta direkt igen.
  Vad kan felet vara?

 196. En fråga! Jag har en Saab 95 2.3 liters turbo som har gått 19 tusen mil. Bilen har dragit väldigt mycket oilja sen slutet av hösten. Nu har den börjat att knacka om den rejält. Känns som det går trögt när jag ska starta den med. Har börjat ryka efter att motorn började knacka.

 197. Hej! Har en 9-5 tdi -06. Den har gått bra men tvärstannade på tomgången och vill inte starta. Var ska jag börja? Gjorde en felsökning och då indikerade det på bränsletrycksgivare, bränslepumpen slangar och styrdon.

 198. Hej, Jag har en saab 95 automat årsm.2004
  Ca ettpar hunra meter alt är okej sen helt plötsligt stryps turbon ?

 199. Hej! Har en 9-5 Biopower -07. Stog i bilkö, varm dag, plötsligt small det till i motorn och lät som ett väsande ljud ungefär som en lastbil häller ut ett flak med sand på asfalten. Det kom massa vit rök från motorn. Jag åkte till sidan av vägen och stängde av motorn. Efter ett tag slutade det ryka och jag kunde starta bilen igen och köra vidare. Stängde av Ac:n då jag misstänkte att det var den…
  Kan det vara den? Är det säkerhetsventil eller kompressor, går det att köra den?

  • Skulle tror det är kompressorn som skurit, just det
   där ”skrapande” ljudet var det på min med och vit rök.

 200. lars Bahrmark

  Saab 9-5 2000 automat. Har gått perfekt. Plötsligt efter ett kort stopp (ca 10 min) slutade blinkers och vindrutetorkare att fungera samtidigt som den låter illa på P och friläge. Allt övrigt verkar funka. Displayen påstår att allt är ok.

  Någon som vet vad detta är?

  mvh
  Lasse

 201. har just köpt en saab 9-5 vecktor 03 prov körde den gick som en klocka,körde hem den 10 mil inga problem efter 20 min så skulle jag iväg igen tog 5 min att köra inga problem så stog den i 30 min skulle starta inga problem körde ett par hundra meter då dog den,försökte få igång den i 10 min utan att lyckas gick på startmotorn och allt annat men gick inte igång,drog bilen ett par meter och prova starta den igen och då hoppade den igång igen men motor lampan lyste,kan de vara vevaxelgivaren ev tändplattan upp på motorn?

 202. Mats

  Hej! Har en9-5 biopower 2008. Varken helljus, halvljus eller parkeringsljus funkardvs helt mörkt fram. har fått tips om att det kan vara tändningslåset eller relät. Framljus ur funktion visas på displayen. Nån som varit om nåt liknande?

 203. Tjena, jag har en saab 9-5 linear 03
  Och efter att jag bytt stereon så funkar inte låsfuktionerna på nyckeln.. vad kan vara problemet?

 204. Emelie Lindberg

  Hej!
  Jag har en Saab linear sport 9-5 2,3T automat 2004 modell. Den är steg 1 chippad och konverterad. Karlsson har gått ca 41 000 och motorn ca 35 000. Har bytt turbo, vattenpump, tändstift, bromsar, tändkasett samt kopplingen till tändkasetten.
  MEN!
  Nu lyser motorlampan hela tiden och helt plötsligt så lyser ”TCS OFF” lampan och bilen stendör plötsligt! Inga felkoder finns och vi har provat med att koppla ur batteriet ett tag, vilket fungerar i ca 10 minuter sen så lyser lampan och samma visa igen.
  Är det någon som kan tala om för mig vad som kan vara fel på bilj***ln??? Behöver den till jobbet och så ska den in på besiktning men den går ju aldrig igenom om den håller på så här……

 205. Hej. Har en Saab 9-5 00. Fläktremmen hoppar av hela tiden. Den är bra spänd.

 206. Hej, körde frun till jobbet idag, helt plötsligt när jag körde så dog bilen och motorlampan tändes samt oljelampan bilen blev trög att styra samt att det blev trögt att bromsa, körde åt sidan, stängde av och startade igen och då var allt som vanligt igen, vad kan det vara?

  Saab 95 2,0T biopower 2007

 207. Kjell-arne eriksson

  Hej har en saab 95 som motorlampa lyser och tämpmätare stupit på

 208. harri hålinen

  jag tvåttate motor byte tryckgivare byte olja nu funkar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *