Köpråd
OBS! Innan du funderar på att köpa bil, slå upp bilen på carfax för att minska risken för att köpa en bil med dolda fel. Ofta har man frågor innan man köper en bil, vad bör jag tänka på? Nedan följer en köpguide på vad du bör kika på innan du köper en Saab 9-5.
Köpguide Saab 9-5
En samling med nyttig information inför ett köp av Saab 9-5. Denna information gäller främst Generation 1. Många barnsjukdomar som till exempel dålig vevhusventilation är fixade på nyare modeller.
Motorer/Service
Årsmodell 98-03 kan vara drabbade av så kallad oilsludge. Det är ofta lågmilare med
korta sträckor och slarv med oljebyten som blir drabbade. Mer finns att läsa på Göras Larsson välskapta sida: http://www.mitt-eget.com/saab/
Serviceboken
Är den komplett och stämplad som den ska? Detta gäller alla bilar, men är extra noga med bilar som har den 8-åriga motorgarantin kvar hos Saab.
Serviceinformation
- Biopower ska servas varje 1500 mil. Annars är serviceintervallen 2000 alt 3000 mil beroende på årsmodell. Dyra servicar är 11/12 tusen mil (Beroende på årsmodell)
Motorkontroll
- Lyssna om det rasslar eller knackar från motorn. Det kan vara kamkedjan. Ett byte av kamkedja kostar runt 15 000 kr på verkstad. Kan man göra det själv kommer man undan med ca 2-3000 kr, men det är ett par kvällars jobb för en som inte har gjort det tidigare. Har man möjlighet så ska man kika hur långt kamkedjesträckaren gått ut. Max ska den vara ute 15mm , är den ute 15 mm eller mer = Byte.
Vevhusventilationen, är det den nyaste – version 6? Detta kan man enkelt se genom att kolla om det går ut en ventil med en slang i från oljepåfyllningsröret, alldeles under locket. Uppgraderingssatser finns att köpa för ca 3-400 kr och är enkla att montera. Den ursprungliga vevhusventilationen är anledningen till att Saab 9-5 drabbades av oil sludge.
- Kolla oljenivån. Då får du en snabb kontroll om säljaren är noga med att kolla oljan.
- Kontrollera om bilen ryker vid acceleration, en dålig turbo kan vara boven där.
- Självklart ska man även hålla ögonen öppna efter alla möjliga synliga läckage. Det är dock normalt med läckage under respektive framdörr – det är endast AC-kondens. Kontrollera genom att lukta på vätskan.
- När du provkör bilen ska den inte rycka eller tveka vid gas.
Kaross och lack
- Kolla efter lackskarvar på bilen. Nyansskillnader i lacken indikerar på omlackering och kan vara efterföljden av en krock eller avkörning. Kolla efter sprickor i lacken i skarvarna uppe vid taket , vanligt på tidigare modeller.
- Kolla efter skumt lackbeteende på lackade dörrhandtag (utvändiga såklart).
- Kolla gummilisterna runt rutan när du höjer och sänker rutan. tydligen så ska dessa i vissa fall vika sig och det finns risk att vatten läcker in.
- Bakluckan, kolla under luckan om det finns rost , kolla även om det är en Saab 9-5 av årsmodell 02-05 om bakre panelen luckan legat och skavt emot
plåten med lackskador/rost som följd.
- Kontrollera tanklocket om det blivit utsatt för rostangrepp. Billig del att byta men man kan råka ut för nyansskillnader i lacken.
- Kolla lacksläpp/ärgning av sidospeglar (Den svarta panelen runt spegeln (Gäller främst årsmodell 02 och framåt)).
- Kontrollera så att eventuella stenskott blivit ifyllda och inte börjat rosta.
Chassi
- Kontrollera stötdämparna bak, kontrollera om bilen känns svajig och kika om ni ser några oljeläckage från stötdämparna.
- Kontrollera A-bussningen bak (Främe bussningen i bakvagnen). Har ni tillgång till lyft så kolla om dom har separerat – d.v.s. att gummit lossnat från metallringen.
- Lyssna efter klonkljud under bilen eller gnissel från bussningar i övrigt.
Bromsar
- Bromsskivor bak har en tendens att rosta om de ej används tillräckligt aktivt vid körning, kontrollera skicket på dessa.
- Kontrollera även handbromsens funktion.
Manuell låda
- Kontrollera så att alla växlar går i som de ska och inte hoppar ur. Backen är ett vanligt problem på 9-5.
- Kolla så att kopplingen inte tar högst upp eller slirar.
- Tidiga årsmodeller av 9-5 hade problem med manuella växellådan , finns en uppdateringssats på Saab att köpa men det blir dyrt med arbete och allt eftersom växellådan måste tas ned och skruvas isär.
- Lyssna så det inte viner onormalt från växellådan.
Automatisk Växellåda
- Kontrollera så den växlar mjukt och inte hugger.
- Kontrollera nivån och färgen på oljan , ska vara ganska klar och rödaktigt om den är bra.
- Kontrollera om det finns några vibrationer från bilen vid provkörning. Prova även gärna under lite högre hastigheter, t ex. 90-väg.
Invändigt
- Kontrollera så att alla reglage och displayer fungerar som dom ska. Det är vanligt med trasig SID (färddator) och ACC (AC) displayer. En trasig SID är en kostnad på ca 3000 med arbete och material – man kan eventuellt komma över en billigare begagnad. Är den trasig så vänd inte på klacken om bilen är fin i övrigt utan pruta ner den summan och köp dig en ny display.
- Gör ett självtest på ACC-displayen genom att trycka på Auto+Off samtidigt. Det ska stå en nolla (0) i ena hörnet om den är OK. Annars kommer det t.ex. upp en 1 i vänstra hörnet och en 11 i högra det betyder att du har en felkod och den heter ”11”.
- Kontrollera så att det går att få kallt och varmt och att det går att få luften att komma från alla ställen (Golv , rakt emot dig samt på vindrutan).
- Kontrollera så att stolarna går att ställa in som dom ska, både på elstolar och manuellt justerbara.
- Kontrollera så att minnet fungerar på radion, ställ in en kanal och stäng sedan av bilen, när du startar ska den vara sparad.
- Sätt dig i bilen och vrid på tändningen tryck sedan på bageluckeknappen på nyckel som sitter i tändningslåset. Då kommer det fram i displayen hur många nycklar som finns inkodade till bilen och då vet du hur många nycklar du ska kräva av säljaren.
- Kika även så reservhjul och domkraft ligger i bakluckan.
Tack till Turbo_Danne på Saab Turbo Club of Sweden för sammanställning av denna information och för tillåtelsen att låta mig publicera den här.
Leave a Reply