Welcome to Delicate template
Header
Just another WordPress site
Header

Torka höjer etanolpriset

augusti 10th, 2012 | Posted by admin in Bilrelaterat

Dåliga nyheter för Saab BioPower ägare. Hoppas att det inte blir alltför allvarligt.

teknikens värld kan man läsa:

FN vill att USA omedelbart upphör med sina bidrag för amerikansk etanoltillverkning efter att priset på majs ökat till följd av den svåraste torkan USA sett på 50 år.

Den största delen etanol som USA tillverkar i dag är gjord av majs. Frågan om etanol är politiskt laddad – i exempelvis Iowa tjänar staten mängder med pengar på ett högt majspris medan stater som Texas med mycket boskap eftersträvar låga priser, skriver CNN.

USA är i dag världens klart största etanoltillverkare, dubbelt så stora som näst största producenten Brasilien. Omkring 40 procent av all majs blir till etanol, en utveckling som tagit stor fart under nuvarande presidenten Barack Obama. Nu vädjar generaldirektören för FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, José Graziano da Silva att man sänker produktionstakten.

– Ett omedelbart, tillfälligt stopp av etanol skulle ge marknaden lite frist och tillåta mer av skörden att bli mat, skriver Graziano da Silva i en debattartikel i Financial Times.

En sänkt etanolproduktion i USA kommer enligt Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutets vd Ulf Svahn även att påverka de svenska priserna på etanol.

– Det är glasklart att om etanolpriserna sjunker så blir det tryck uppåt i världsmarknaden. Torkan har slagit väldigt hårt även i Brasilien som hade problem med skördarna 2010 och 2011, sen kom den ekonomiska nedgången som slog mot investeringar i etanoltillverkning, säger Ulf Svahn till teknikensvarld.se.

Majs i tanken

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.